Societat

EDITORIAL

Guerra total i global a Ucraïna

Finalment, després de setmanes d’incertesa, evasives i suposats esforços diplomàtics, ha esclatat la guerra més anunciada de la història. Una guerra que té com a principal responsable Vladimir Putin, que l’ha desencadenada, però que en realitat és conseqüència de l’ambició expansiva de dos blocs tradicionalment enemistats: l’Otan, determinada a incorporar antigues repúbliques soviètiques, i el govern rus, interessat a recuperar l’antic esplendor imperial. A diferència d’anteriors conflictes armats moderns l’atac rus contra Ucraïna ha prescindit de l’ofensiva aèria que inicialment se sol destinar a estovar les defenses enemigues i ha passat directament a la fase terrestre, la qual cosa demostra, en contra del que havia promès el mateix Putin, la decisió d’anar més enllà de les regions declarades independents per a desencadenar una agressió llampec de gran abast amb l’objectiu d’apoderar-se de la capital.

La guerra total que s’està lliurant a Ucraïna és, malgrat la distància, un problema que ens involucra a tots perquè les conseqüències econòmiques seran globals. La caiguda de les borses i l’augment del preu del petroli registrats avui mateix són un clar exemple d’una situació que pot empitjorar si s’altera el flux de gas cap a Europa i s’aïlla financerament Rússia. El sotrac per a l’economia mundial i per a sectors tan sensibles com el turisme és evident. També ho és que els monumentals embussos de trànsit vistos aquest matí a les principals ciutats ucraïneses avisen sobre l’imminent desplaçament de refugiats cap a Europa. Els governs aliats, que han estat incapaços de parar els peus a un Putin que està emulant la bogeria absolutista dels antics règims tsaristes, hauran de demostrar ara si sabran estar a l’altura d’una altra crisi humanitària a les portes de casa. Europa i els Estats Units no han sabut valorar encertadament la profunditat del desafiament rus, i ara han de calibrar molt bé a on està disposat a arribar Putin i fins a on ha d’arribat la seva resposta, ja sigui bèl·lica o en forma de més sancions. La població civil, sempre víctima innocent, és la que més importa ara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles