Societat

Figueres honora les víctimes de la Guerra Civil a la ciutat

Convertirà en el Passeig de la Memòria la part baixa del parc Bosc, on es va produir el primer bombardeig amb morts

S’hi instal·laran 181 petjades de ceràmica, un tòtem i una escultura

Figueres convertirà el passeig Nou en el Passeig de la Memòria, amb la instal·lació de 181 petjades que simbolitzaran les víctimes dels bombardejos de la Guerra Civil a la ciutat. El projecte, fruit d’una iniciativa pedagògica de l’Institut Ramon Muntaner, té com a objectiu reivindicar els fets històrics que van succeir entre el 1938 i el 1939 a Figueres.

El primer bombardeig amb víctimes es va produir el 23 de gener del 1938, quan l’aviació italiana va desplegar una important ofensiva precisament en aquest passeig, un diumenge al matí, quan famílies de figuerencs sortien a passejar, fet que va provocar una absoluta massacre a la part baixa del parc Bosc. “Avui a Figueres fem memòria del que va passar aquell 23 de gener del 1938. I fem memòria per tots aquells que van estar silenciats durant molts anys, per totes aquelles famílies que van patir unes grans pèrdues, i fem memòria per no repetir aquestes atrocitats. Ho fem en un dia en què l’home ens demostra que la maldat humana té massa poder”, va manifestar l’alcaldessa a les escales d’entrada al parc Bosc, al mig del passeig Nou.

Figueres concretarà la proposta de Passeig de la Memòria en tres actuacions centrals. D’una banda, s’instal·larà un tòtem informatiu en què es recordaran els fets i s’exposarà d’on ha sortit i com s’ha materialitzat el projecte. “Serà un tòtem –va explicar el director d’Urbanisme de la ciutat, Camil Cofan– que s’integrarà en el model de tòtems de la Ruta de la Memòria i que ja senyalitzen diversos llocs de la ciutat.” Les petjades, 181, es convertiran en peces de ceràmica, i “segurament de colors per diferenciar els adults dels infants”. S’hi podrà llegir el nom i cognom i la data de defunció, a l’estil de les stolpersteine. La tercera actuació serà un “element escultòric” que simbolitzarà l’absència i que anirà a càrrec de l’artista empordanès Eudald de Juana.

La professora i coordinadora del grup d’enriquiment, Àngels Castaño, va exposar que no només es vol reivindicar “uns fets terribles i històrics”, sinó també fer evident el “compromís” dels joves, que són “l’actiu més important del nostre futur”. Va explicar que el Passeig de la Memòria és un projecte que està integrat en un altre de més ambiciós, que és Figueres, sota les bombes i que han dut a terme els alumnes del grup d’enriquiment del Ramon Muntaner. És una iniciativa pedagògica que ja fa una colla d’anys que funciona i que vol “crear un espai de creixement i d’estímul, i donar resposta a les necessitats d’uns alumnes que tenen unes habilitats especials per a la recerca i la investigació, i per a l’aprenentatge en general”.

La integrant del grup d’enriquiment Joana Oliveras va parlar durant la presentació de la iniciativa en nom dels alumnes del projecte d’enriquiment: “Creiem que és necessari recuperar aquests fets i mantenir-los en la nostra memòria col·lectiva per tal d’honorar, respectar i dignificar cadascuna d’aquestes vides que es van perdre.” La voluntat és donar a conèixer “aquests episodis tràgics que es van produir a la nostra ciutat”. El grup d’enriquiment, que fa cinc anys que està actiu, va editar també la ruta literària García Lorca a Figueres i va comissariar l’exposició Tengui, falti! I aprendre amb els cromos. Més recentment, han descobert i estan analitzant les pintures de la sala Quijote, treballant “braç a braç” amb l’Erato.

LES FRASES

Aquesta iniciativa pedagògica fa evident el compromís dels més joves
Àngels Castaño
COORDINADORA DEL GRUP
Cal mantenir els fets en la memòria per honorar, respectar i dignificar les vides perdudes
Joana Oliveras
INTEGRANT DEL GRUP D’ENRIQUIMENT DE l’INSTITUT RAMON MUNTANER


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot