Societat

El govern calcula que ja han arribat 5.000 refugiats ucraïnesos a Catalunya

Moltes persones contacten directament amb familiars o coneguts i encara no s’han adreçat a l’administració

L’executiu crearà una comissió delegada de seguiment del conflicte bèl·lic i els seus efectes

El govern ha elevat aquest dijous fins a 5.000 la xifra de persones refugiades d’Ucraïna que poden haver arribat a Catalunya des de l’inici de la invasió russa. L’executiu va parlar ahir de 1.700 persones basant-se en els registres oficials, però avui ha reconegut avui que la xifra “real” és molt superior.

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha explicat en una roda de premsa aquest dijous al vespre que des del Consolat d’Ucraïna i des d’altres organismes i associacions els informen que la xifra “real” de persones ucraïneses arribades a Catalunya “pot ser molt, molt més alta” que la del registre oficial notificat ahir pel mateix govern, de 1.700 persones.

En aquest sentit, ha indicat que “cal tenir en compte que hi ha moltes dones i infants que en arribar contacten directament amb els referents que ja tenen aquí, siguin familiars o coneguts, i tota aquesta gent encara no ha tingut contacte amb l’administració”.

Plaja ha assegurat que el govern ja dona acompanyament a totes les persones que han contactat amb l’administració. La portaveu ha destacat que treballen per garantir que aquest col·lectiu tingui garantit “no només l’emergència habitacional” sinó “tots els drets que els hi són propis”, com la sanitat púbica o l’escolarització. A més, ha avançat que el departament d’Empresa i Treball, a través del SOC dissenya polítiques d’ocupació orientades específicament a aquelles persones que arribin d’Ucraïna.

D’altra banda, ha exposat que l’executiu li consta una xifra important però “no concretable” de catalans que residien o es trobaven a Ucraïna quan va esclatar la guerra i que ja han retornat. També ha confirmat que a dia d’avui hi ha persones de Catalunya que, “de manera voluntària”, s’han quedat al país malgrat la invasió russa.


Comissió de seguiment
Plaja ha comparegut per informar de la reunió de seguiment de la situació a Ucraïna, que s’ha celebrat telemàticament aquesta tarda sota la presidència del cap del govern, Pere Aragonès, des del Palau de la Generalitat, en connexió amb el vicepresident Jordi Pugineró i diversos consellers i secretaris generals.

En la trobada s’ha acordat que el govern crearà una comissió delegada de seguiment del conflicte bèl·lic i els seus efectes econòmics, socials i humanitaris. “Com es va fer en pandèmia”, ha il·lustrat Plaja.  Aquest grup es formalitzarà en la propera reunió del Consell Executiu, dimarts vinent.

La comissió abordarà no només la crisi humanitària sinó les conseqüències econòmiques i socials del conflicte, “que s’allargaran en el temps” i afecten de retruc l’economia i la societat catalanes, des de les derivades de l’augment del preu de l’energia i els combustibles fins a les importacions i exportacions de les empreses catalanes.

Fons extraordinaris

La portaveu ha insistit a demanar la creació d’un fons estatal extraordinari i específic per poder fer front a la despesa “sobrevinguda” que la guerra a Ucraïna genera i generarà al país. El president Pere Aragonès ja ho ha sol·licitat aquest matí en la compareixença on ha confirmat que assistirà a la conferència de presidents autonòmics. Ni Aragonès ni Plaja han quantificat quin és el volum de diners que es reclamen.

El Port de Tarragona habilita el Refugi 1 per agrupar el material humanitari recollit per enviar a Ucraïna

ACN

El Port de Tarragona ha convertit el Refugi 1 del Moll de Costa en un magatzem logístic per agrupar tot el material humanitari recollit per les entitats, ajuntaments, institucions i empreses del Camp de Tarragona per ajudar la població ucraïnesa.

Des d’aquest punt s’enviaran les donacions ja fetes, com roba, aliments, mantes i productes específics per infants. El Port també es farà càrrec del transport dels materials cap a Barcelona, des d’on s’enviaran a Ucraïna.

Tant la Generalitat com el port tarragoní demanen a la ciutadania que facin aportacions econòmiques a les ONG que estan treballant sobre el terreny.

 Aquesta iniciativa s’emmarca dins de l’acció solidària que lidera el govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona