Societat

Tensió entre Madrid i París pel rescat dels cooperants catalans

La secretària d'Estat respon a Sarkozy que ha estat la "diplomàcia" el que ha permès l'alliberament de Vilalta i Pascual

El president francès va criticar ahir la negociació amb terroristes

Les relacions entre Madrid i París, que eren aparentment molt bones quan Nicolas Sarkozy va aconseguir que José Luis Rodríguez Zapatero fos convidat al G-20, s'han enterbolit aquesta setmana. El motiu: el rescat dels cooperants catalans segrestats per Al-Qaida del Magrib Islàmic.

El final feliç aconseguit per Madrid ha deixat en mala posició el president de França, que el mes passat va col·laborar amb un assalt fracassat de l'exèrcit maurità contra la cèl·lula que retenir un ostatge francès. Michel Germaneau no va poder ser rescatat i els segrestadors van matar-lo com a resposta a l'assalt. Dimarts, un comunicat d'Al-Qaida criticava Sarkozy i lloava el govern espanyol per aquesta raó.

I el cap d'Estat francès s'hi va tornar ahir, criticant la negociació amb terroristes: un mètode que el govern espanyol s'ha negat a aplicar en casos en què s'enfrontava amb ETA, com va passar en el cas de Miguel Ángel Blanco.

Després de les declaracions de Sarkozy, però, Zapatero no ha volgut entrar personalment en el debat amb el president francès. I avui ha estat la secretària d'Estat de Cooperació Internacional, Soraya Rodríguez, la que ha replicat a Sarkozy.

La secretària d'Estat ha defensat la gestió que ha fet el govern espanyol del segrest dels tres cooperants. Segons el seu relat, han estat les gestions diplomàtiques les que han permès que sis dels set europeus segrestats per Al-Qaida al Magrib Islàmic hagin estat alliberats, informa Europa Press.

Quan li han preguntat pel suposat pagament d'un rescat i per les crítiques rebudes, ha insistit que l'executiu ha fet “les gestions necessàries amb els governs de la zona i els governs europeus per garantir la seguretat dels ostatges i que tornessin al més aviat possible a casa, com també han estat treballant altres governs europeus”.

Així, “s'ha aconseguit que, de set europeus segrestats, sis hagin pogut tornar a casa i lamentablement un hagi estat assassinat”, ha incidit Rodríguez, en referència al cas de Michel Germaneau.

Sobre si el govern espanyol es va plantejar en algun moment fer una operació militar, Rodríguez ha precisat que l'executiu de Madrid sempre ha tingut "la convicció" que aconseguiria alliberar Vilalta, Pascual i Alícia Gámez.

Vídeo, quin vídeo?

I ha defugit pronunciar-se sobre el vídeo en què apareix el segrestador dels dos cooperants catalans al costat d'ells després de ser alliberats. Ha assegurat que Vilalta i Pascual no li van comentar “res” sobre aquest fet durant el vol de tornada a Catalunya.

No a les caravanes pel Sahel

La secretària d'Estat també ha insistit a demanar que “de manera immediata i davant d'una situació d'inseguretat i d'alerta i risc de segrest d'occidentals a la zona del Sahel, determinades activitats de voluntariat que s'han produït en el passat ara ja no s'haurien de realitzar perquè indubtablement incrementen el risc”.

Segons Rodríguez, “l'objectiu de traslladar fonamentalment material a projectes o ONG locals que treballen en països africans es pot aconseguir per mitjans molt més segurs”.

Així, ha assenyalat que el govern posa “a disposició de totes aquestes ONG” que duen a terme caravanes solidàries i recullen durant l'any material per a això, “tota la infraestructura que la cooperació espanyola té a l'Àfrica, i Àfrica Occidental”.

En aquest sentit, ha aclarit que aquesta infraestructura es seguirà mantenint “perquè la cooperació seguirà treballant però algunes activitats, com són les caravanes solidàries, per descomptat no es realitzaran. S'han d'aconseguir el mateixos objectius amb procediments molt més segurs i molt més ràpids”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona