Societat

Exposicions

L’arquitecte de Maddox al Catvers

L’obra del desaparegut artista i arquitecte Vincenzo Carmenati s’exposa en un gran edifici virtual que mostra el seu treball multidisciplinari

Des de Platja d’Aro ha sorgit un gran edifici de dues plantes immaterial, però totalment sòlid al Catvers , l’Espai Multicultural Vincenzo Carmenati . Aquest espai està dedicat a aquest arquitecte i artista, molt vinculat a la Costa Brava, i ens permet recórrer la seva obra. Aquest projecte ha sorgit en el marc de l’experiència Il Faro, spazio d’art e cultura per donar a conèixer des del Catvers la cultura italiana, a més de fer-hi esdeveniments consulars. Ha estat una iniciativa de la Cambra de Comerç Italiana –a Platja d’Aro hi té la seu la delegació gironina.

Emmanuela Carmenati explica que és, precisament, a través de la figura del seu pare que neix la primera exposició d’art al Metavers de la Generalitat de Catalunya amb dibuixos, escultures, i, molt especialment, un homenatge a la discoteca Maddox que va dissenyar: “Confesso que estic aprenent a conèixer el meu pare des d’una òptica totalment nova, i em té ben captivada –destaca–. Per això hi estic dedicant molt de temps i recursos.” Carmenati és molt reconegut com a arquitecte i dissenyador, a banda de la seva rellevant obra escultòrica molt vinculada a Platja d’Aro. Nascut a Milà, va destacar com a alumne universitari brillant de la Facultat d’Arquitectura del Politècnic de Milà.

Vincenzo Carmenati ha accedit al Catvers amb una exposició d’art contemporània de dues plantes on, a més de la seva obra, una sala permet tenir una experiència immersiva a la discoteca Maddox, ara desapareguda, que ell va dissenyar. Les seves escultures hi han arribat després d’un minuciós procés d’escaneig que permet gaudir-les des de la tridimensionalitat. A l’espai expositiu hi ha una sala taller on la tecnologia permet apreciar proves de diferents textures sobre una de les escultures. També es poden veure els esbossos preparatoris que mostren el procés creatiu d’algunes peces. L’intens treball que es fa des de l’Arxiu Carmenati permet que vagin aflorant projectes, dibuixos, escultures o reflexions de Carmenati: “Com arquitecte va ser molt prolífic, va fer moltíssims projectes, però també n’hi ha molts que són al calaix –explica la seva filla– i que creiem que s’han de compartir.” Estem davant d’un professional que fruïa tant fent projectes per a clients com projectant el que ell creia, sense límits, com poden ser la ciutat Hena, les Pocket Town, l’Heliòpolis, teatres o esglésies, entre moltes d’altres. La nova web , permetrà arrodonir la mirada sobre Carmenati com a artista: “Coneixia el pare, però no l’artista, la ment lliure que era. No era conscient que era tan genial i complet”, destaca la seva filla.

Carmenati és reconegut com a arquitecte i dissenyador, a banda de per la seva rellevant obra escultòrica, per la seva estreta vinculació amb Platja d’Aro. Nascut a Milà, va destacar com a alumne universitari brillant de la Facultat d’Arquitectura del Politècnic de Milà. El seu rector, Pierro Portaluppi, va promocionar-lo com a promesa de l’arquitectura, animant-lo a completar el seu recorregut professional a l’Amèrica del Sud, on va arribar, a Caracas, l’any 1956, després d’haver iniciat activitat prèviament a Milà al despatx Carmenati-Bocconi. A Itàlia havia fet projectes arquitectònics diversos: l’edifici Expo Fiat per a la Fira de Milà, la seu de Liquigas, diverses urbanitzacions o terres i parets de ceràmica per a Italceramica. A Caracas va ser nomenat conseller artístic de la nunciatura vaticana i assessor tècnic i artístic de l’ambaixada italiana. L’any 1960 va retornar a Itàlia, però amb col·laboracions a São Paulo, Brussel·les, Nova York i París.És en aquest context cosmopolita que, en la dècada dels seixanta del segle passat, entra en contacte amb Platja d’Aro per realitzar-hi la discoteca Maddox, que Oriol Regàs albirava com el nou Boccaccio a la Costa Brava; la urbanització Els Pins a Treumal; l’edifici Roud Store, i el primer projecte de Port d’Aro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES