Societat

La jutge ordena indagar el patrimoni de la cúpula de Bombers investigada

Dos imputats declaren assegurant que el desfasament dels comptes es deu a la insuficiència pressupost anual

La jutge que investiga presumptes irregularitats en el servei de manteniment de vehicles de Bombers de la Generalitat ha encarregat als Mossos d’Esquadra que informin sobre el patrimoni dels imputats en el cas, entre els quals hi ha membres de la cúpula del cos d’emergències.

Segons han informat fonts jurídiques, a petició de la Fiscalia Anticorrupció, la titular del jutjat d’instrucció número 14 de Barcelona ha demanat aquests informes amb la finalitat de detectar possibles ingressos il·lícits relacionats amb les suposades irregularitats en la contractació del servei de manteniment de Bombers, adjudicat des de l’any 2002 a l’empresa Iturri.

La causa es va obrir arran d’un informe que l’exconseller d’Interior Miquel Sàmper va enviar a la Fiscalia, després que una advocada del Departament que es va reunir el 2021 amb el llavors director general de Prevenció i Extinció d’Incendis, l’investigat Manel Pardo, donés la veu d’alarma als seus superiors perquè aquest havia escrit en un document sobre contractes de manteniment de vehicles dels Bombers l’expressió “2% V”.

La jutge considera que podria haver-hi hagut una gestió “irregular” del manteniment de vehicles, ja que la direcció general de Prevenció continuava amb l’execució del pressupost d’Iturri una vegada aquest s’havia esgotat. D’aquesta manera, s’acumulava el deute amb l’empresa per compensar-la en el següent contracte. Amb tot, la magistrada no veu indicis de pagament de comissions a funcionaris ni d’arranjaments en les adjudicacions. No obstant això, ha accedit a la petició de la Fiscalia d’investigar el patrimoni i ingressos dels investigats en la causa, en la qual també està imputat l’actual director de Prevenció i Extinció d’Incendis, Joan Delort, i algunes defenses ja s’han avançant aportant les certificacions d’ingressos dels seus clients en els últims anys.

En paral·lel, avui han declarat davant la jutge dos investigats més: el sotsdirector general d’Administració i Recursos Humans, Joan Navarro, i el responsable del Parc Mòbil de Bombers, Julio Vázquez, els quals, com van fer altres imputats, han lamentat que no se’ls interrogués durant la tramitació de l’expedient intern obert per Interior per poder aclarir els desajustaments comptables que la jutge considera possibles irregularitats.

En la línia d’altres investigats que l’han precedit, el sotsdirector ha admès un desfasament temporal en la facturació dels serveis de manteniment, que es carregaven en l’exercici posterior quan l’administració no tenia prou pressupost per fer el pagament, cosa que generava una acumulació de deute amb l’empresa adjudicatària. El sotsdirector ha assegurat que els responsables de Bombers ja van alertar que el pressupost anual era insuficient per atendre les reparacions necessàries al parc mòbil, però ha recordat que aquest no va poder ampliar-se perquè els comptes de la Generalitat van estar prorrogats entre els anys 2017 i 2020.

Com ja va sostenir Pardo davant la jutge, l’imputat ha precisat que l’anotació “2 % V” a què es va referir l’exsubdirector en la conversa que va donar motiu a aquesta investigació corresponia a les despeses de gestió que s’havia aplicat fins a aquest any als contractes amb Iturri. Es tractava d’un percentatge variable que havia arribat a ser del 9,5%, i d’aquí el significat de la lletra “V” que també va anotar en l’informe, va explicar Pardo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona