Societat

Demanen que es retirin multes a veïns del Barri Vell

La defensora de la ciutadania de Girona troba injustes les sancions sense preavís a residents que s’han donat de baixa del padró o que tenen caducat el permís d’accés

Insta a modificar l’ordenança

La defensora de la ciutadania de Girona, Marta Alsina, ha demanat a l’Ajuntament que retiri, com a mínim, quatre multes de 200 euros a veïns del Barri Vell. La baixa del padró municipal o el fet que hagi caducat l’autorització per accedir al nucli antic no són motiu per sancionar els residents sense preavís, considera Alsina, que ho troba injust i desproporcionat. Per això, la defensora insta el consistori a modificar l’ordenança municipal de circulació, cosa que el consistori ha accedit a fer, assenyala.

De les quatre multes, tres es deuen al fet d’haver-se donat de baixa en el padró i una és perquè l’autorització d’accés estava caducada. Un sistema de càmeres a la plaça Catalunya té un registre de les matrícules que poden accedir al nucli antic –hi ha també autorització en circumstàncies especials i per a repartidors i emergències–. Si no s’és resident o no s’hi té un negoci, només s’hi pot entrar un màxim de tres cops per trimestre. El sistema multa des del 2012.

Una de les persones multades recentment fa 30 anys que “viu i treballa al barri”. Explica que a causa de la pandèmia es va empadronar en un poble del Baix Empordà, tot i que va continuar vivint i treballant al nucli antic –i pagant els impostos, explica–. La veïna, que prefereix mantenir l’anonimat, diu que el setembre del 2021 va rebre una multa de 100 euros perquè havia accedit al Barri Vell sense autorització, que se li havia revocat de manera automàtica. “Ho vam trobar tan surrealista que vam anar a trobar la defensora de la ciutadania”, afirma.

Alsina ha demanat a l’Ajuntament que el decret d’autorització de l’accés al Barri Vell informi, de manera molt explícita, que la baixa del padró és una baixa automàtica del permís. Ara això no passa, i l’Ajuntament s’ha compromès a corregir-ho amb la modificació de l’ordenança de circulació.

La veïna que es va donar de baixa del padró explica que l’Ajuntament no va voler saber la seva situació i li va desestimar les al·legacions. Afirma que no la van informar que la baixa del padró tenia conseqüències en l’accés al nucli antic. Agraeix la intermediació d’Alsina.

Règim sancionador

Una altra de les quatre persones multades i a qui l’Ajuntament tornarà els diners –diu Alsina– és una veïna a qui va caducar l’accés el 27 d’octubre. L’afectada no va rebre “cap mena d’avís”, escriu Alsina en un text en què recomana que s’aixequi la sanció perquè la veïna compleix els requisits ja que té un negoci al Barri Vell. Per la defensora, no hi ha hagut “una bona administració”. Alsina diu que el règim sancionador no distingeix veïns amb permís caducat de persones que ni tan sols en tenen i no compleixen els requisits i que també són multats.

LA XIFRA

4
multes
per accedir al Barri Vell ha demanat Alsina que es treguin. Hi ha tres casos pendents i dos de desestimats.

LA FRASE

Crea indefensió si perds l’autorització per la baixa del padró o te la treuen per caducitat i et multen
Marta Alsina
defensora de la ciutadania de girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona