Societat

salut

L’OMS alerta del risc d’expansió de la verola del mico a Europa

L’organització recomana que no es cancel·lin grans esdeveniments que se celebraran aquest estiu

Aposta per aprofitar les activitats per conscienciar sobre la infecció

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat del “gran risc” d’expansió de la verola del mico a què s’enfronta Europa. En una roda de premsa telemàtica celebrada aquest dimecres, l’organització internacional ha recordat que el Vell Continent és ara mateix “l’epicentre” de la malaltia i ha avisat que, en cas de no actuar, hi ha el risc que s’expandeixi a altres països no endèmics. En aquest sentit, l’OMS ha demanat una col·laboració més gran entre els diferents estats per fer un millor seguiment dels casos. No obstant això, l’organització no veu necessari cancel·lar grans esdeveniments i ha indicat que aprofitarà els grans festivals d’estiu per conscienciar a la població –especialment els joves– sobre les mesures que s’han de prendre.

“Europa concentra més de 1.500 casos en 25 països, una xifra que representa el 85% del total”, ha assenyalat el director general de l’OMS a Europea, Hans Henri Kluge. Davant aquesta situació, ha fet una crida perquè tant els governs com la societat civil actuïn “amb determinació” per evitar una ràpida expansió de la malaltia.

Per assolir l’objectiu, Kluge ha citat tres directrius principals. Per una banda, una major vigilància i control dels casos a nivell global. “El públic en general ha de saber què fer si creuen que pateixen la verola del mico; [...] a més, hem d’identificar els contactes estrets i fer-los un seguiment durant almenys 21 dies”, ha assenyalat.

Encara en relació amb aquest aspecte, l’OMS ha anunciat que ha obert un fons especial per combatre la verola del mico i que es destinarà a tots aquells països que no tenen recursos suficients per detectar casos en laboratoris.

Una de les altres directrius citada per Kluge ha estat l’aposta per una comunicació “intensiva” per connectar amb persones “joves o sexualment actives”.

Finalment, l’OMS ha exigit als diferents països que estableixin vincles per poder fer front a episodis semblants centrant-se en el llarg termini. “Hem de ser capaços de mirar al futur després de viure una crisi com la de la covid-19”, ha dit. “La verola del mico ha estat endèmica en algunes parts de l’Àfrica, però fins que no ha arribat a Europa no se li ha fet cas; hem vist que un repte en algunes parts del món pot convertir-se en un repte global”, ha afegit.

En aquest sentit, Kluge ha subratllat que l’aposta pel “jo primer” d’alguns estats pot tenir conseqüències “molt negatives” i ha destacat que la necessitat d’apostar per una acció sanitària unida “mai havia sigut tan crítica”.

Evitar l’estigmatització

Durant la roda de premsa, l’OMS també ha volgut llençar un missatge en contra l’estigmatització que estan patint certs col·lectius arran de la proliferació de casos de la verola del mico. En relació amb aquest tema, el membre del consell de l’associació EuroPride, Steve Taylor, ha insistit que esdeveniments multitudinaris com les desfilades de l’orgull LGBTI són “una gran oportunitat” per conscienciar la gent i fer que la població prengui tota mena de prevencions contra les malalties.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós