Societat

Més de 5.000 persones es manifesten entre Alcanar i Vinaròs contra el dipòsit i la planta de tractament de gas

La 'Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia' alerta dels importants riscos per a la salut i per a l'economia local que provocaria el dipòsit

Més de 5.000 persones s'han manifestat entre els termes municipals d'Alcanar i Vinaròs per mostrar el seu rebuig al projecte Castor, que té previst construir un dipòsit submarí de gas i una planta de tractament al terme de Vinaròs, però a tan sols un quilòmetre i mig del nucli urbà d'Alcanar.

Des de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, constituïda fa deu dies per intentar evitar el desenvolupament del projecte, s'ha alertat dels importants riscos per a la salut i per a l'economia local que consideren que provocarien el dipòsit i la planta de tractament de gas.

L'Ajuntament d'Alcanar ha estat plenament representat a la manifestació, però en canvi no hi ha assistit cap membre de l'equip de govern del consistori veí de Vinaròs.

El projecte Castor de l'empresa canadenca Escal UGS preveu aprofitar l'antic pou petrolífer Amposta per fer un dipòsit submarí de gas amb una capacitat d'1,3 bilions de metres cúbics, un gasoducte de vint quilòmetres, i una planta de tractament a la desembocadura del riu Sénia al terme de Vinaròs, però a tocar del nucli urbà d'Alcanar. El projecte podria tenir un cost d'uns 925 milions d'euros.

Al manifest final de la manifestació, s'ha apuntat que les noves instal·lacions provocaran riscos per a la salut, falta de seguretat, afectacions al medi ambient, un fort impacte visual, contaminació, danys a l'agricultura, perills per a la pesca, aturar el desenvolupament del creixent turisme local, risc de proliferació d'indústries contaminants al territori, així com l'abandonament del pla per a l'adequació mediambiental i paisatgística del tram final del riu Sénia.
Joan Ferrando, portaveu de la plataforma, ha explicat que aquesta primera acció de protesta que han organitzat ha servit per fer visible el gran rebuig popular que desperta el projecte i per mostrar la proximitat que hi ha entre el nucli d'Alcanar i el punt exacte on es vol construir la planta de tractament, lloc on ha finalitzat la manifestació.

Pel que fa al suport institucional a la marxa, aquest ha estat força escàs i no s'hi ha vist cap representant territorial del Govern. A banda de regidors del consistori canareu, alguns alcaldes de la zona i un parell de parlamentàries del territori, poca presència institucional més hi ha hagut.

El portaveu de la plataforma ha explicat que a partir d'ara la seva feina estarà dedicada a divulgar per tot el territori els perills que consideren que comporta el projecte Castor, a més de treballar a nivell jurídic i administratiu, seguir de prop la resposta a les al·legacions que s'han presentat, així com esperar quin és el pronunciament que en els pròxims dies farà el ministre d'Indústria, Joan Clos, sobre tot aquest afer.

Ferrando ha explicat que des de la plataforma no accepten el projecte tal com està concebut actualment ni tampoc la possibilitat d'ubicar al territori només una part, el dipòsit o la planta de tractament. Ha subratllat que no volen res i que l'alternativa que proposen és que, enlloc d'una gran infraestructura, es creïn més magatzems i més petits, els quals haurien d'estar ubicats en zones properes a les de més demanda de gas.

D'altra banda, el portaveu de la plataforma ha animat les persones presents a la manifestació a assistir al ple municipal que el pròxim dilluns a partir de les nou del vespre celebrarà l'Ajuntament de Vinaròs. Ha apuntat que també cal pressionar aquesta administració perquè es posicioni en contra del projecte Castor.

Els partits també diuen rebutjar el projecte
Qui ja ha mostrat la seva opinió contrària al dipòsit i la planta de tractament de gas és l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat (ERC), que ha dit que l'operació que es vol portar a terme seria com posar "una bomba al costat de casa". "Se'ns està espoliant i se'ns fa un tractament colonial", ha afegit. Montserrat també s'ha queixat de l'absència de responsables de "molts ajuntaments" del territori.

Ricard Bort, portaveu socialista a l'Ajuntament, ha apuntat que el seu partit rebutja el projecte perquè és "lesiu" per al municipi i ha apuntat que una delegació territorial de la seva formació es va reunir dissabte amb el director general i el secretari general d'Energia per mostrar el seu posicionament. Bort ha comentat que dimarts explicaran extensament el seu parer sobre el projecte en roda de premsa.

Un altre dels polítics presents que ha demanat l'aturada del projecte Castor ha estat el popular Alberto Fernández Díaz, habitual estiuejant de la zona, i que aquest diumenge també ha assistit a la manifestació.

Polítics convergents i ecosocialistes també han participat en la marxa. Dimecres vinent, representants dels grups polítics de l'Ajuntament d'Alcanar es desplaçaran a Madrid per mantenir una reunió sobre la problemàtica amb membres del Ministeri d'Indústria.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Reclamen que no treguin el barracó de l’escola perquè és l’únic refugi climàtic

CORNELLÀ DE TERRI

El Bisbat d’Urgell denuncia la suplantació del bisbe Joan-Enric Vives a un vídeo difós a les xarxes

La Seu d’Urgell

Investiguen una empresa nàutica per acumular residus de forma irregular

roses
societat

Impulsen un projecte per reforçar l’atenció a salut mental a zones rurals del Senegal

Barcelona
gastronomia

El ‘hat trick’ d’Albert Adrià

Barcelona
societat

El voluntariat enganxa: “un cop comences, ja no pots deixar-ho”

Una empenta a la pesca

BARCELONA
Ferran Martínez
Patró major de la Confraria de Pescadors de Blanes

“Tenim molta pressió i no se’ns reconeix la feina que fem”

blanes
SOCIETAT

Desplaçaments en cotxe per al recompte dels sensellar a Girona

girona