Societat

Primer pas per fer gratuït el servei de rodalies

Les tarifes amb descomptes s’aplicaran entre l’1 de setembre i el 31 de desembre

L’ATM tem que hi hagi un transvasament d’usuaris de petits operadors al tren

El consell de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona ha optat per aprovar de moment la reducció d’un 50% dels bitllets de rodalies a partir de setembre i no per la seva gratuïtat, a l’espera que el govern espanyol ho aprovi formalment.

El director general de l’ATM ha explicat perquè encara no s’ha aprovat el cent per cent de la gratuïtat de Rodalies. “Fa deu dies en roda de premsa s’anunciava la gratuïtat de Renfe però fins ara això és només una roda de premsa i no hi ha cap acte administratiu que determini la gratuïtat dels serveis de Rodalies. Ens consta que estan treballant en això però encara no s’ha aprovat”, ha dit Torres.

Des de l’ATM es dóna per fet que en els propers dies l’Executiu podria aprovar l’ordre per a la gratuïtat de l’abonament de rodalies definitivament, encara que desconeixen quan, i per això de moment només s’ha aprovat la reducció del 50%.

La reducció que en l’últim quadrimestre de l’any s’aplicarà al transport integrat també afectarà, entre altres abonaments, la T-USUAL i la T-JOVE, amb rebaixes del 50 %, així com la T-Casual, la més utilitzada, per la qual es pagarà un 30 % menys.

El govern central va aprovar el 25 de juny bonificacions per al transport a causa de la ràpida evolució de la situació geopolítica i la necessitat d’assegurar al màxim la mobilitat quotidiana obligada dels ciutadans i deu dies més tard va anunciar la gratuïtat de l’abonament de rodalies., que a Catalunya no es produirà.

La bonificació estarà en funcionament a partir de l’1 de setembre i fins el 31 de desembre. Els comprats durant aquest abonaments període caducaran el 15 de gener de 2023.

L’ATM s’ha mostrat expectant davant els efectes que això pot ocasionar tant als serveis que fan rutes paral·leles a rodalies com pels diners que deixaran de percebre diversos operadors del sistema integrat de tarifes, així com la pròpia ATM, que no saben amb quants diners els compensarà l’administració central, han explicat des de l’organisme abans de celebrar-se el seu consell administratiu previ a l’estiu.

Pel que fa a les tarifes de la T-familiar, la T-grup i la T-dia, l’ATM no s’aplicarà cap tipus de rebaixa, ja que el reial decret aprovat pel govern espanyol contempla la possibilitat d’excloure de la bonificació els títols pensats per a la població turista o d’ús habitual.

D’altra banda, la T-870/90, la T-usual bonificada per a persones en situació d’atur i els packs de Berguedà i Ripollès també es beneficiaran de la reducció del 50%, mentre que la T-casual per a treballadors de l’Aeroport mantindrà la rebaixa del 30%.

L’ATM preveu que el sobrecost de bonificar el 30% del preu del bitllet que assumirà el ministeri que encapçala Raquel Sánchez serà de 40 milions d’euros, mentre que el 20% que pagaran les institucions membres de l’ATM serà de 28 milions d’euros.

El reial decret del govern espanyol contempla dos crèdits extraordinaris de 100 milions d’euros cada un per a aquesta bonificació, un corresponent als serveis de transport de titularitat de les comunitats autònomes, i un per als serveis dels ajuntaments o institucions locals. En total, el Ministeri de Transports repartirà 200 milions d’euros a tot l’Estat, i ho assignarà en funció de criteris propis.

En cas que l’ATM necessiti més diners dels que el govern espanyol li assignarà, el sobrecost l’haurà d’assumir la mateixa autoritat, indiquen els seus responsables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós