Societat

Vic transforma el solar que va deixar l’atemptat d’ETA en una biblioteca

L’equipament serà el primer del país amb un estudi de gravació per a grups emergents

El jardí té 10 arbres, un per a cada víctima mortal de l’atac del 29 de maig de 1991

El 29 de maig de 1991 ETA deixava caure un cotxe per la rampa d’accés a la caserna de la Guàrdia Civil al Passeig de la Generalitat de Vic. Instants després, l’explosió d’un cotxe bomba va matar deu persones, entre elles cinc nens, i en va ferir una quarantena. El reconeixement a les víctimes ha estat una assignatura pendent de la ciutat, que fins l’any 2009 no va instal·lar una petita placa commemorativa davant un immens solar que ha actuat com a pàrquing durant tot aquest temps. Ara, 31 anys després, un jardí convida a tenir un pensament per als qui hi van perdre la vida, un espai que és l’avantsala d’un nou concepte de biblioteca, la primera que inclourà un estudi de so per a grups emergents. El cost del nou equipament és de 8,5 MEUR.

Amb la nova biblioteca, que porta el nom de la dibuixant i ninotaire Pilarín Bayés, a partir de la seva inauguració el 7 d’octubre, Vic encetarà una nova etapa a la ciutat. D’una banda, el nou equipament se situarà al solar que va deixar l’atemptat d’ETA l’any 1991, que fins ara actuava com un pàrquing gratuït més. De l’altra, la nova biblioteca també ha de servir per teixir lligams i trencar marcs mentals entre els dos Vics: el d’aquells que viuen al centre, i el dels que viuen a l’anomenat Vic Sud.

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, assegura que no ha estat fàcil ocupar l’espai que va ser testimoni de l’atemptat d’ETA. “Sempre havia quedat buit, un lloc que no sabíem amb què ocupar. Sabíem que, si s’ocupava, s’havia de fer amb un equipament de referència, un equipament que, davant la mort i el que es va patir, hi poguéssim posar llum. Aquí la llum és la cultura”, subratlla.

“Què millor que un lloc de cultura per suplir aquella bestiesa que va ser el 29 de maig del 1991?”. Robert Manrique, assessor de la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats pel Terrorisme, veu el nou projecte com un triomf. El jardí que envolta la biblioteca, amb 10 arbres, un per a cada víctima mortal de l’atemptat, convida a tenir un pensament per a tots ells.

Un nou concepte de biblioteca

La Pilarín Bayés serà una nova biblioteca, però també serà un espai de trobada, d’oci i de lleure. “Un espai cultural on hi passaran moltes coses”, ha assenyalat la directora de l’equipament, Ester Farrés. “Hi haurà una sèrie de plantes on el soroll i xerrar estarà molt permès”, ha destacat.

En aquest sentit, l’equipament inclou un estudi pioner de gravació professional, un laboratori que vol donar resposta a la tradició musical de Vic i Osona, l’anomenat ’Liverpool català’. Així, la música tindrà un paper “molt important”: al vestíbul hi haurà un piano de cua, també hi hauran campanes de so on els usuaris podran escoltar música asseguts en butaques, àrees de música i so preparades per fer audicions, i diverses activitats.

Un mural de Pilarín Bayés

A l’espai infantil de la nova biblioteca, Pilarín Bayés ha creat un mural que homenatja les persones del món editorial. “A totes aquelles persones que han editat o imprès llibres, que han tingut un quiosc, una llibreria o una biblioteca”, subratlla la ninotaire.

El mural que, per Bayés, “és el somni de qualsevol il·lustrador”, parteix d’un dibuix amb diferents escenes que homenatgen des de la mare que canta una cançó tradicional a l’infant, fins a l’avia que explica un conte vora el foc. També hi apareix la impremta, el quiosc, la llibreria o la biblioteca, amb un horitzó, al fons, de la comarca d’Osona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona