Societat

L’obertura del túnel de Glòries redueix en un 39% el diòxid de nitrògen

Més de 100.000 usuaris han participat a les activitats que s’han fet a la clariana del parc des del setembre passat

L’obertura del túnel de les Glòries ha permès reduir en un 39% el diòxid de nitrògen (NO2) i en un 7% les partícules (PM10) a la zona. L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Agència de Salut Pública, ha fet un anàlisi de l’evolució dels nivells de contaminants atmosfèrics comparant-los amb l’estació fixa de l’Eixample de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica. D’acord amb això, s’han estudiat els nivells d’aquests contaminants durant la fase d’obres, durant l’obertura del túnel en un sol sentit i amb l’obertura completa. L’anàlisi conclou que a partir del darrer període els nivells de NO2 s’han reduït en comparació amb els altres dos períodes.

Si les emissions es comparen amb les de l’Eixample, en l’àmbit de les Glòries són un 40,8% més baixes. El mateix passa amb les partícules, que es troben un 13,2% per sota en comparació amb l’estació. En relació al soroll a la plaça – concretament al tram de la Gran Via on s’ha soterrat el pas dels vehicles – s’ha registrat una reducció de 9 decibels en totes les franges horàries.

Així, s’ha passat de valors a l’entorn dels 74 decibels a valors situats al voltant dels 65. Aquestes reduccions impliquen passar a estar en una zona un 70% més tranquil·la, que a nivell acústic equival a estar en un àmbit peatonalitzat de la ciutat.

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de Barcelona, Janet Sanz, ha celebrat que la plaça de les Glòries sigui un “nou símbol de la ciutat”, que ha passat de ser “un tambor de cotxes” a un “espai saludable”. En aquest sentit, ha valorat que les actuacions hagin permès reduir uns 17.000 vehicles de l’entorn, amb “menys soroll i menys contaminació”.

D’altra banda, ha recordat que es tracta d’unes actuacions pactades, i que més enllà del govern que hi pugui haver, existeix un clar “compromís amb els veïns que demanàvem la pacificació de l’entorn”. “Es tracta d’una actuació prioritària, ningú demanaria que tornessin els cotxes”, ha afegit.

Més de 100.000 aprofiten la clariana

Per altre costat, el consistori assegura que la clariana de les Glòries ja s’ha consolidat plenament com “un espai ciutadà” a l’aire lliure. Des del setembre de l’any passat fins a aquest juliol més de 100.000 persones han participat en les seves activitats, o bé han fet ús del servei de gandules, taules, cadires i para-sols.

Des del març la clariana compta amb una programació estable i gratuïta de lleure organitzada per l’ajuntament amb la col·laboració de les entitats i els equipaments de l’entorn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona