Societat

Una versió moderna de novel·la de cavalleria: ‘Tirant lo Blanc’

Joanot Martorell adquirí fama i projecció notable per la seva gran novel·la Tirant lo Blanc, obra d’un valor excepcional en la literatura de cavalleria al segle XV i fins avui.

Una primera obra, Guillem de Varoic, de trenta-nou capítols, descriu Gui Warwick, heroi d’un poema anglonormand del segle XIII que, previsiblement, Martorell conegué en la seva estada a Anglaterra.

Tirant lo Blanc fou començada el 2 de gener de 1460 i tracta en els primers noranta-set capítols de la vida anglesa. Dels capítols noranta-vuit al cent catorze passa l’acció a Sicília i a Rodes i a les lluites contra els genovesos i els turcs. Els capítols restants fins al dos-cents noranta-sis descriuen les vicissituds a l’Imperi grec, defensant Bizanci contra els turcs i singularment els amors de Tirant amb la princesa Carmesina. La part africana de la novel·la arriba al capítol quatre-cents set.

En el seu conjunt, narra les aventures d’un cavaller bretó format a la cort d’Anglaterra que acut a Rodes i a Constantinoble per ajudar l’Imperi grec contra els turcs, i la seva relació amb Carmesina, filla de l’emperador. És una obra realista, que conté notables descripcions de fets militars, sentimental, amb individualitzats personatges com Plaerdemavida i la Vídua Reposada, de prosa solemne i diàlegs expressius. Cervantes en fa un famós elogi al Quixot. Fou traduïda a diversos idiomes.

Joanot Martorell dedicà aquesta obra a l’infant Ferran de Portugal. A la seva mort, el 1468, no era acabada i el valencià Martí Joan de Galba la va cloure.

També deixà, però només començada, l’obra Flor de cavalleria.

Joanot Martorell pertanyia a una família de la petita noblesa valenciana. Foren els seus germans: Galceran, Jofre, Jaume, Isabel, Aldonça i Damiata. El 1433 sembla que ja era major d’edat perquè és senyalat com a cavaller. El 1437 desafià a mort el seu cosí Joan de Montpalau, a qui acusà d’haver trencat la paraula de casament amb la seva germana Damiata.

Viatjà a Anglaterra, on visqué del març del 1438 al febrer del 1439; possiblement, més endavant, hi feu un segon viatge. Aconseguí que el rei Enric IV acceptés ser jutge en la lluita i que fos citat Montpalau a Londres. Finalment, la intervenció de la reina Maria, muller d’Alfons el Magnànim, resolgué el conflicte condemnant Montpalau a pagar 4.000 florins a Damiata.

Durant l’estada a Anglaterra feu relació amb cavallers d’altres països europeus, conegué la cort, el cerimonial de l’orde de cavalleria i trobà llibres que després li foren útils per a les seves obres.

En retornar a València sostingué conflictes cavallerescos amb Felip Boïl i Jaume Ripoll. Cap al 1443 viatjà a Portugal. El 1444 vengué els llocs de Murla i Benibraïm, a la vall del Xaló, al comanador Gonçal d’Íxer. El pagament fou molt irregular i originà un plet i duels.

El 1454 visqué a Nàpols. Morí el 1468, solter i sense fills coneguts. Els seus hereus foren els germans Galceran, Aldonça i Damiata.

Les primeres traduccions foren al castellà (1511), a l’italià (1501, 1538, 1566 i 1611) i al francès (1737), posteriorment ha estat traduït a l’alemany, a l’anglès, al suec, al finès, al romanès, al rus i al japonès.

[email protected]

www.funDoc.net

APORTACIONS CATALANES UNIVERSALS

El propòsit bàsic d’aquesta obra és fer coneixedors els ciutadans de Catalunya, i d’arreu del món, de les aportacions al progrés general de la humanitat dutes a terme pel poble català en el decurs de la història, en tots els camps d’activitat i que han traspassat fronteres. Amb més d’un miler d’il·lustracions a color i 741 planes, és una obra imprescindible per conèixer la història del país
Pagès Editors
Fundació Occitano-Catalana

L’aparell urogenital: troballes anatòmiques, clíniques i quirúrgiques

La tècnica d’anestèsia epidural proposada pel metge Salvador Gil i Vernet significà una contribució important en el moment històric en què se cercaven noves alternatives a l’anestèsia general, i fou especialment útil en la cirurgia de pròstata que es practicava habitualment en pacients d’edat avançada i amb salut fràgil, per als quals l’anestèsia general suposava un alt risc de complicacions.

El primer volum de la seva obra Patología urogenital (1944-1945), traduïda al francès i a l’anglès, és dedicat a la pròstata i hi exposà noves tècniques per al tractament dels tumors de pròstata i bufeta, en una important contribució al coneixement d’aquest òrgan i que encara avui és considerada una obra que manté la vigència pel seu interès.

Salvador Gil i Vernet estudià el batxillerat a Tarragona i als setze anys inicià medicina a la Universitat de Barcelona, on es llicencià el 1915. L’any 1920 es maridà amb Mercè Vilà i Sanromà, amb qui tingué dos fills, Salvador i Josep Maria, que seguiren l’activitat en el camp de la medicina.

El 1926 aconseguí la càtedra d’anatomia a la Universitat de Salamanca, però gairebé no l’ocupà atès que en demanà l’excedència al cap de pocs mesos per continuar a Barcelona. Dos anys més tard guanyà el concurs de trasllat i obtingué la càtedra d’anatomia a la Universitat de Barcelona i el 1933 ocupà la càtedra d’urologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, cosa que li suposà la renúncia de la d’anatomia per incompatibilitat.

El 1954 dirigí des de la seva creació l’Escola Professional d’Urologia, dins el seu servei a l’Hospital Clínic de Barcelona.

El 1967 presidí l’Associació Internacional d’Urologia; fou membre de l’Acadèmia de Medicina de Barcelona i de la Societat Internacional d’Urologia; també soci d’honor de l’Associació Francesa d’Urologia; Doctor Honoris Causa per la Universitat de Tolosa de Llenguadoc; cavaller de la Legió d’Honor francesa, i soci d’honor de nombroses societats acadèmiques europees i llatinoamericanes.

Novel·la de cavalleria

escrita pel cavaller valencià Joanot Martorell i acabada per Martí Joan de Galba, impresa a València l’any 1490


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Reus intensifica les sancions per no llançar bé les escombraries

REUS
meteorologia

Un centenar d’avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona
societat

Reus torna a homenatjar la rosa, el símbol de la ciutat

REUS
medi ambient

Identificats els autors de nou abocaments a Lleida

LLEIDA
mobilitat

Tarragona torna a canviar la regulació de l’aparcament a Joan XXIII

Tarragona