Societat

Desconcert i queixes entre els usuaris en el primer dia de vaga a la xarxa de bus de Barcelona

TMB avisa que els serveis mínims fixats són “insuficients” mentre que els passatgers lamenten la manca d’informació

Els usuaris de la xarxa de busos de Barcelona han viscut amb desconcert i frustració les primeres hores de la jornada de vaga de 24 hores convocada pels treballadors de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). A la parada de l’estació de Sants, on s’han format llargues cues per agafar línies habitualment concorregudes com la 27 o l’H10, la majoria de passatgers no sabia que hi havia prevista una aturada i han lamentat la manca d’informació. “No hi ha enlloc cap cartell, la informació que donen és que van arribant amb la freqüència habitual, però no és així”, ha criticat l’Estefania, que en arribar a la parada s’ha trobat amb què no passaven els autobusos. TMB ha avisat que els serveis mínims fixats pel Govern “són insuficients”.

“El bus està ple ja abans de sortir”, ha lamentat la Laia, que ha estat més de quinze minuts esperant que arribés l’autobús de la línia 27, però aquest s’ha omplert de seguida arran de la cua d’usuaris que s’havia format. “Una cua quilomètrica. Això és habitual, els treballadors tenen el seu dret, però nosaltres també”, ha reivindicat a l’ACN. En aquest sentit, ha posat en dubte que es digui que el metro i el bus de Barcelona són “el millor transport d’Europa”

Precisament, gran part dels usuaris han conegut que hi ha una vaga convocada arran del cúmul de gent que han trobat en arribar a la parada. “No sabia que estava convocada, m’ha sorprès trobar tanta gent”, ha dit l’Estefania.

Enmig de la cua que s’ha format, els afectats compartien la sensació de desconcert. “Ho he preguntat als que estan esperant [si hi havia vaga], però tampoc ho sabien. És evident que deu ser avui perquè portem aquí vint minuts”, ha explicat la Sandra, que dona per fet que arribarà tard a la feina i que haurà de compensar les hores en algun moment durant la setmana.

El mateix ha expressat el Marc, usuari de la línia CJ, que en el temps que ha estat esperant haurien d’haver passat dos autobusos. “Arribaré tard a treballar segur”, ha afirmat. L’alternativa que li queda és anar a buscar el metro o agafar el taxi, una última opció que la majoria descarta.

Alguns, com el Guifré, sabien que hi havia una vaga convocada, però es pensaven que començava el dia 23. “Sabia que hi havia vaga, però no que era avui. Ho he vist ara per internet, així que em toca caminar fins a la feina”, ha explicat.

Serveis mínims “insuficients”

Per la jornada de vaga de 24 hores, el Departament d’Empresa i Treball ha fixat uns serveis mínims d’entre el 20% i el 40%: estaran protegits el 40% dels trajectes en hora punta i el 20% de la resta. Uns serveis mínims que TMB ha qualificat “d’insuficients”.

La mediació entre Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i els treballadors va acabar sense acord, i el comitè d’empresa va decidir mantenir la convocatòria per denunciar el bloqueig en la negociació del conveni col·lectiu. A partir del 23 de setembre i fins al 30 del mateix mes, les aturades seran parcials: entre les dues i les quatre de la matinada, les deu i les dotze del matí, i les nou i les onze de la nit. En aquest cas, el cap de setmana i festiu –del 24 al 26 de setembre– hi haurà serveis mínims del 33%; mentre que la resta de dies laborables –el 23, 27, 28, 29 i 30 de setembre– es protegiran el 20% dels viatges.

La principal reivindicació dels treballadors de Bus és que se’ls augmenti el salari d’acord amb l’increment de l’IPC, que a dia d’avui se situa entorn el 10%. Tanmateix, TMB defensa que aquestes demandes “suposen una vulneració de la Llei de pressupostos generals de l’Estat”, que estableix un increment salarial màxim per a empreses públiques del 2% aquest any.

Seguiment

Els conductors de bus de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) asseguren que la convocatòria de vaga d’aquest dijous per denunciar el bloqueig de la negociació col·lectiva ha tingut un 100% de seguiment, segons ha afirmat el secretari general d’UGT-TB, Jordi Muñoz, en declaracions a l’ACN. Els treballadors han mantingut la convocatòria després que la mediació amb l’empresa fracassés i continuen demanant un increment dels salaris lligat a l’IPC, mentre que TMB defensa que la llei només els permet augmentar els sous un 2%. Tanmateix, Muñoz ha assegurat que hi ha altres empreses, com Barcelona de Serveis Municipals (BSM), que sí que han pactat un increment. Fonts de TMB han admès que el seguiment de la vaga “està sent important”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona