Societat

Elena Manresa, XXI premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Econòmica

Rep el premi pel seu treball en el camp de la microeconometria i per la seva contribució a l’anàlisi de les dades de panel i aplicació a l’estudi de les interaccions socials

La Fundació reconeix el talent, la trajectòria i la voluntat de transformació social de la jove

La professora Elena Manresa ha estat reconeguda amb el XXI Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Econòmica pel seu treball en el camp de la microeconometria i, en particular, per la seva contribució a l’anàlisi de les dades de panel i la seva aplicació a l’estudi de les interaccions socials. El jurat d’aquesta edició, presidit per Teresa Garcia-Milà Lloveras, ha destacat l’alt nivell de creativitat del treball de la professora Manresa i la seva contribució al canvi en l’aproximació de com els economistes aplicats afronten l’anàlisi de noves bases de dades àmplies i complexes, com ara dades individuals enllaçades de treballadors i empreses o dades granulars de consumidors i productes.

“Em sento especialment orgullosa que amb aquest premi es posi en relleu el camp de l’econometria, on desenvolupem mètodes estadístics per poder entendre qüestions econòmiques a través de les dades. En l’actualitat, l’ús de noves bases de dades, extenses i complexes, està obrint la porta a poder abordar problemes socials a través de l’evidència empírica d’una manera molt més creïble.” ha expressat la professora Elena Manresa, qui ha destacat la feina de “tots els investigadors que treballen àrduament per poder establir noves metodologies en l’ús d’aquestes noves dades”.

Les línies de recerca de la professora Elena Manresa se centren en el camp de l’econometria, amb un especial èmfasi en les dades de panel i la incorporació de mètodes de machine learning i intel·ligència artificial, els quals permeten el tractament de l’heterogeneïtat en el treball empíric en l’economia. Aquest tractament és fonamental per evitar prediccions errònies de les polítiques contrafactuals i un modelatge ingenu pot donar lloc a respostes estadísticament imprecises.

La professora Manresa avalua els mètodes que desenvolupa en el context de qüestions econòmiques rellevants utilitzant una gran varietat de dades. Alguns exemples són l’estudi dels orígens de la desigualtat salarial utilitzant dades administratives sueques, la quantificació dels efectes indirectes de l’R+D entre empreses als EUA, o la racionalització de les pautes d’estalvi als Estats Units utilitzant l’enquesta AHEAD.

El Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Econòmica, que es convoca des del 2002, té com a objectiu incentivar i reconèixer el treball dels investigadors en els camps del coneixement econòmic, empresarial i social per contribuir a l’anàlisi i formulació d’alternatives que promoguin el benestar social.

La recerca

La recerca de la professora Elena Manresa ha estat publicada a les revistes més prestigioses en el camp de l’economia, com ara Econometrica, Journal of Econometrics o Journal of Financial Economics. Ha impartit un gran nombre de seminaris i conferències en universitats de primer nivell d’arreu del món, i participa activament en les conferències internacionals dels seus camps de recerca. És editora associada d’Econometrica i del Journal of Business & Economic Statistics (JBES).

És Sloan Research Fellow per l’Alfred P. Sloan Foundation (2021-2023), un prestigiós guardó a la investigació de joves economistes que imparteixen classes en centres de recerca a l’Amèrica del Nord. Finalment, Elena Manresa també participa activament en la divulgació científica, i ha format part del comitè científic de la North American Winter Meetings de l’Econometric Society, i de la International Association of Applied Economics.

DE CATALUNYA ALS EUA
Elena Manresa Quirante va néixer als EUA el 1982. El 2006 es va llicenciar en matemàtiques per la Universitat Politècnica de Catalunya a Barcelona i el 2014 va obtenir el doctorat en economia pel Centre d’Estudis Monetaris i Financers (CEMFI) a Madrid. Des del 2017 és professora al departament d’economia de la New York University (NYU) i entre el 2014 i el 2017 va ser professora de la MIT Sloan Business School a Boston. Ha estat professora visitant de la Universitat de Chicago, Yale University i Stanford University, entre altres centres.

Compromís amb el progrés

Fundació Banc Sabadell és l’expressió del compromís de Banc Sabadell amb el progrés i el benestar de les persones. El seu objectiu és promoure activitats de divulgació, formació i investigació en els àmbits educatius, científics i culturals, així com fomentar el talent jove i secundar-lo.

Al llarg d’aquests anys, la Fundació ha contribuït a impulsar activitats en aquests àmbits i també s’ha consolidat com a organitzadora dels prestigiosos guardons Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Biomèdica, Premi Fundació Banc Sabadell a les Ciències i l’Enginyeria, Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Econòmica i Premi Fundació Banc Sabadell a la Sostenibilitat Marina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona