Societat

UP alerta que la inflació afecta el sector de la fruita dolça en una campanya “nefasta”

El sindicat denuncia que l’excés de burocràcia per part de les administracions posa en perill el futur del sector

Unió de Pagesos (UP) ha alertat de la greu afectació que té per a la pagesia de fruita dolça la inflació en l’alimentació, ja que considera que l’augment del preu que ha de pagar el consumidor per comprar fruita fresca pot fer baixar-ne el consum. Per contra, els preus que rep l’agricultor es mantenen semblants als de l’any passat. Davant d’això, reclamen la retirada de fruita del mercat, ja que assenyalen que les càmeres frigorífiques estan plenes de fruita amb malformacions i calibres petits, que tenen un preu baix, mentre que el cost de l’energia per conservar aquesta fruita s’ha doblat. El sindicat ha qualificat la campanya de la fruita dolça d’enguany de nefasta i denuncien un excés de burocràcia per part de les administracions.

Unió de Pagesos ha fet una crida a les organitzacions de productors de fruita dolça perquè facin retirades de producte del mercat per a distribució gratuïta. I és que els preus en origen s’han mantingut iguals que l’any passat, mentre que, per contra, els costos de l’energia s’han doblat i la calor de l’estiu ha fet que la fruita s’hagi quedat més petita de l’habitual.

“Les càmeres tenen molt producte petit, els costos de frigoconservació s’han doblat i si no hi ha una retirada immediata d’aquests productes de les centrals els pagesos no acabaran cobrant res”, ha explicat el responsable de Fruita Dolça d’UP, Jaume Gardeñes.

El sindicat ha fet balanç de la campanya de la fruita dolça d’enguany en el marc de la 68a Fira de Sant Miquel de Lleida i 37a d’Eurofruit. Una campanya que han qualificat de nefasta i que ha estat marcada per l’augment dels costos, la caiguda de la producció a causa de la climatologia i la guerra a Ucraïna. En concret, Gardeñes ha indicat que les gelades de l’abril van afectar el sector de la fruita de pinyol en un 80%, mentre que l’afectació en fruita de llavor va arribar al 70%, amb calibres petits i fruita de mala qualitat.

També sobre les gelades, han valorat positivament l’ajut directe que ha articulat el Departament d’Acció Climàtica i que han sol·licitat un total de 17.200 hectàrees. Tot i això, critiquen el requisit obligatori per poder-hi accedir, que marca que l’explotació s’ha d’assegurar durant els pròxims 5 anys i que, segons el responsable de Fruita Dolça d’Unió d’Unions, Josep Cabré, ha fet que “la majoria o la meitat dels pagesos” no l’hagin demanat.

A banda d’una campanya complicada en l’àmbit econòmic, Cabré ha afirmat que “moralment encara ha estat més difícil” pels requisits burocràtics que augmenten any rere any i que, junt amb l’augment dels preus de producció i la baixada de quilos de fruita, van “en contra la il·lusió dels pagès fructicultor”.

En la mateixa línia s’ha expressat el coordinador comarcal del Segrià d’UP, Néstor Serra, que també ha criticat l’excés de burocràcia que cada vegada més han de complir els productors i que, en canvi, contrasta amb la “lentitud” de les administracions a l’hora de pagar ajuts. “Amb la burocràcia van rapidíssims, però amb les ajudes hi ha plans del 2019 que encara s’han de cobrar”, ha exposat i ha alertat que si l’administració no canvia les polítiques “d’aquí quatre dies aquí no hi quedarem ningú”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona