Societat

El model de registre civil únic arriba a Tarragona

El nou sistema, que implica una base de dades comuna, s’implantarà a la resta de registres civils abans de tancar el 2025

La connexió centralitzada de les oficines també arribarà als consolats a l’estranger

El Departament de Justícia ha posat en marxa el nou model de registre civil únic a Tarragona. El nou sistema permetrà una tramitació més àgil, eficaç i propera als ciutadans i implica tenir una base de dades comuna, treballar amb una aplicació informàtica única i que hi hagi connexió electrònica entre totes les oficines, inclosos els consolats a l’estranger. Fins ara la informació no estava centralitzada i cada registre feia les seves anotacions. A partir d’ara, qualsevol ciutadà pot sol·licitar i fer tràmits a qualsevol oficina general. Les oficines de la demarcació de Tarragona donen servei a 136.000 habitants.

Les oficines del registre civil del partit judicial de Tarragona, el qual està format pel Registre Civil de Tarragona i per les oficines col·laboradores de la Canonja, el Catllar, Constantí, el Morell, els Pallaresos, Perafort, la Pobla de Mafumet, Renau, el Rourell, Salou, la Secuita i Vila-seca, comencen aquest dilluns una nova etapa amb la posada en marxa del nou model. Per fer-ho possible, el Departament ha implementat l’aplicació informàtica, ha format el personal i ha posat els recursos materials necessaris, com ara l’equipament informàtic.

Segona demarcació

La demarcació de Tarragona és la segona que posa en funcionament el nou model, després que s’engegués al Registre Civil de Barcelona el passat novembre, amb l’aplicació informàtica DICIREG. Aquest nou sistema s’implantarà, de forma progressiva, a la resta dels 47 registres civils i a les 898 oficines col·laboradores de Catalunya i es preveu que estigui totalment implantat a finals de 2025.

Actualment, a Tarragona i Barcelona ja no cal anar presencialment al registre civil per demanar certificacions de naixement, matrimoni i defunció. Aquests documents es poden sol·licitar a través de mitjans telemàtics, tot i que encara es pot demanar cita per expedir-los i recollir-los presencialment. D’aquesta manera, els ciutadans poden sol·licitar en qualsevol oficina o per mitjans electrònics l’accés a la informació que conté el registre individual i desapareix el llibre de família, que no s’expedirà més.

Amb el nou registre, Justícia pretén facilitar les gestions més habituals que fan els ciutadans, ja que no és necessari sol·licitar certificacions per aportar-les als tràmits administratius de cap mena i s’eviten desplaçaments innecessaris. Gràcies a l’aplicació de tècniques de gestió, d’organització i de digitalització, el nou model de registre civil permet una major uniformitat de criteris i una tramitació més àgil i eficaç de tots els expedients.

L’encarregat del registre civil ja no és un jutge o magistrat, sinó el lletrat de l’Administració de justícia. Pel que fa als jutjats de pau, continuen fent les mateixes funcions de registre civil com a oficines col·laboradores de l’oficina general del cap de partit judicial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES