Societat

Reclamació a Girona que l’Estat cedeixi els pisos de la Sareb

L’equip de govern i Guanyem afirmen que els diners públics gastats per rescatar bancs han de pal·liar la falta d’habitatge

Amb el suport de Guanyem (6 regidors), l’equip de govern de Girona, de Junts (9 edils) i ERC (4), reclamarà en el ple de dilluns que el govern espanyol cedeixi a l’Ajuntament els pisos que té l’Estat a la ciutat i dels quals és titular la Sareb (Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària).

Segons dades de la Unitat Municipal d’Anàlisi Territorial (UMAT) de l’Ajuntament, a Girona hi ha 63 habitatges buits, “que fa dos anys que no estan ocupats i on no hi ha consums”, detalla la regidora d’Habitatge, Anabel Moya (ERC). L’equip de govern considera que l’administració local –“tota sola”, diu– no pot resoldre les necessitats d’habitatge de la ciutat. Segons les últimes dades, a la demarcació de Girona hi va haver 694 desnonaments.

La moció demana que la injecció de recursos públics que va fer possible el naixement de la Sareb (amb el rescat de bancs) ha “de tornar a la societat”, assenyala el regidor d’Urbanisme i portaveu de Junts, Lluís Martí, segons una nota de premsa conjunta dels dos socis.

Moya assenyala que l’Ajuntament fa tot el possible per “posar en marxa” polítiques d’habitatge. La regidora ha recordat que en aquest mandat el consistori, en col·laboració amb la Generalitat, treballa per construir una promoció de 105 habitatges de protecció oficial (HPO) a Domeny i també ha posat a licitació la construcció d’una cinquantena d’habitatges protegits a Can Gibert.

Guanyem avança que donarà suport a la moció de l’equip de govern per “reduir la pressió que exerceix l’elevat preu de l’habitatge entre les gironines i gironins”, diu la regidora Cristina Andreu en declaracions facilitades per la formació municipalista. Tot i així, Guanyem considera que la moció té un “deix autocomplaent” pel que han fet l’Ajuntament i la Generalitat.

“Deix autocomplaent”

Andreu recorda que, en l’últim pressupost aprovat, amb el suport de l’exportaveu de Ciutadans, “es va retallar per complet la partida en compra d’habitatge públic que Guanyem havia aconseguit introduir l’any anterior”.

Fonts del PSC (6 regidors) demanen un front comú de l’Ajuntament, la Generalitat i l’Estat per atendre l’emergència en habitatge. El partit proposa una declaració institucional alternativa a la moció en què s’insta la Generalitat “a habilitar i cedir els immobles aptes per ser habitats de què disposen a la ciutat, per fer front a les polítiques d’habitatge”.

El PSC informa que l’Estat ha canviat els estatuts de la Sareb mitjançant el reial decret 1/2022 per facilitar la cessió d’immobles a administracions públiques i entitats no lucratives, i ha arribat a un acord amb 23 ajuntaments catalans, als quals ha cedit fins a 1.700 pisos amb convenis.

LA FRASE

La Sareb és pública i hem de poder exigir que posi pisos per a casos d’emergència i lloguer social
Anabel Moya
regidora d’habitatge (ERC)

Dotze mil pisos a Catalunya i la carta del govern

El mes passat dos consellers de la Generalitat, Jaume Giró (Economia) i Violant Cervera (Drets Socials) –tots dos de Junts–, van demanar per carta al govern espanyol la cessió dels 12.723 pisos que la Sareb té a Catalunya. Segons va informar Efe fa tres setmanes, Giró i Cervera afirmaven que aquesta societat podria ser “part de la solució al problema de la falta d’habitatge social que hi ha a Espanya, on hi ha un 2% de parc públic, lluny de la mitjana europea, que és del voltant de l’11%”. La Generalitat va fer la petició al Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona