Societat

SOCIETAT

Una empresa de Bellpuig rescata del malbaratament més de 775.000 quilos de fruites i verdures “imperfectes”

Talkual ven productes que han estat descartats a les grans superfícies per estètica a més de 2.000 clients

L’empresa ’Talkual’ de Bellpuig (Urgell) ha aconseguit rescatar del malbaratament alimentari més de 775.000 quilos de fruites i verdures en dos anys i mig. Es tracta de productes hortofructícoles que són descartats per les grans superfícies per raons estètiques, ja sigui perquè no tenen el calibre fixat pels estàndards o perquè a la pell hi ha taques i imperfeccions que fan que “no entrin per la vista”. Malgrat això, els productes són igualment bons en el seu interior i per tant és poden consumir perfectament sense problema. Marc Ibos i Oriol Aldomà són els dos joves que van apostar per aquesta iniciativa que ara arriba a més de 2.200 clients arreu de l’Estat a través de la venda per internet.

Oriol Aldomà explica que volen fer entendre als consumidors que quan van a comprar fruites i verdures en grans superfícies les veuen totes iguals, però al camp, no totes les pomes són de la mateixa mida i els enciams tampoc. Hi ha una part important de la producció – entre un 30 i un 40% segons dades de l’OCU – que s’acaba descartant.

En qualsevol cas, segons els fundadors d’aquesta empresa, no són els clients els qui malbaraten, sinó que el problema ve del procés de distribució. Consideren que la ciutadania està cada vegada més conscienciada que cal apostar per un model “responsable i sostenible”. Es basen els números als que han aconseguit arribar en 2 anys i mig de funcionament. Actualment, distribueixen a més de 2.100 clients subscrits d’arreu de l’Estat i setmanalment fan enviaments d’entre 1.400 i 1.500 caixes de fruites i verdures “imperfectes”.

A les caixes de Talkual els clients poden escollir entre comprar només verdures, fruita o una combinació dels dos productes. Sempre és producte de temporada que ha quedat descartat. En aquesta època, són molt comuns els moniatos, que en aquest cas arriben en un calibre molt superior al que hi ha a les botigues convencionals. Com que són tant grans es descarten però aquí els aprofiten. Per contra, també hi ha melons que són més petits però igual de bons, peres amb taques a la pell, magranes que no són del tot rodones o unes prunes que van patir una pedregada a principis d’estiu i tot i així van créixer i ara mantenen una ferida cicatritzada però tot el gust i propietats alimentàries.

Marc Ibos destaca que ja compten amb 90 productors de qui es proveeixen de fruites i verdures imperfectes. Hi ha productes que els arriben amb més “merma” que d’altres però en general són fruites i verdures que no es comercialitzen per estètica. És per aquest motiu, que assegura que a molts pagesos els ha costat creure’s que algú els volia comprar allò que quedava destriat per a ser destruït directament o derivat a una subproducció com podria ser els sucs. En aquest sentit, Ibos es mostra satisfet de la seguretat que aporten al sector agrícola de la zona perquè hi ha una “sinèrgia” que suposa un “win win” entre ells i l’empresa.

Ded que va es va crear, Talkual’ha passat d’una facturació anual de 800.000 euros a 1,5 MEUR. L’empresa compta amb 16 treballadors, 3 dels quals són persones en risc d’exclusió social. La major part de clients que tenen en cartera són de grans ciutats com Madrid i Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA