Societat

La Crònica

Les oportunitats del llegat d’Arnau Bartrina Luque

Les passions es couen de ben petits. Xavi Bou és un fotògraf reconegut arreu del món per les seves ornitografies, figures geomètriques i rastres al cel dibuixats reproduint els fotogrames dels vols dels ocells que l’ull humà no és capaç de captar. Diu que la fascinació pels ocells li ve de les passejades amb el seu avi pel Prat del Llobregat.

Bou va presentar a Olot el fotollibre dels premi Enfooca Arnau Bartrina Luque i va donar detalls dels més de set anys de gestació de la tècnica i del projecte. Va dir que la idea central ha estat sempre mostrar els vols dels ocells, és a dir, allò que no es veu. Segons ell, el punt de partida és la tècnica de la cromofotografia, però sense que es vegi l’au i, per tant, li calen més fotogrames per segon que els de la fotografia orgànica. Bou va posar-ne diferents exemples: l’alliberament de 70.000 coloms a Barcelona en una important competicions d’orientació, els estols d’estornells a Tarifa que es preparen per travessar l’estret de Gibraltar, els atacs dels rapinyaries... Cada au o grup d’aus deixa rastres diferents que es plasmen en línies amb formes geomètriques o en gargots estètics sobre cels impressionants.

El fotollibre ha estat editat pels alumnes de segon de gràfica publicitària de l’Escola d’Art d’Olot. Nuri Portillo va agrair en nom dels seus companys que els encarreguessin aquest projecte. Va explicar que per dur-lo a terme havien convertit l’aula, de la mà del seu tutor, Pere Álvaro, en un vertader estudi de disseny. Per a ells, doncs, va ser el primer contacte amb un producte real i que van liderar, juntament amb el seu client, Xavi Bou, en tot el procés fins al resultat final,

A banda, i en el marc del lliurament dels premis Enfooca, el jove asturià Adrián Sastre va exposar el seu projecte Burbujas, guanyador de la beca d’aquests premis. Es tracta d’un conjunt de fotografies d’espais del parc natural de la Garrotxa, que, més enllà d’estar ambientades a la natura, no tenen gaire res a veure amb el de Xavi Bou. Això, però, és només aparentment, perquè la idea de fons és la mateixa. Sastre també ha volgut plasmar allò que no és visible. En el seu cas, les imatges són nocturnes i s’hi veuen petits espais il·luminats amb uns punts de llum que va crear expressament. Es tracta, segons va detallar Sastre, que l’espectador imagini que hi ha a les zones no il·luminades.

A banda de presentar la nova edició de les beques, en l’acte del Torín, també es van fer públics els alumnes de primer i segon cicle d’ESO de l’institut La Garrotxa guanyadors de la beca Steam.cat22, un projecte conjunt amb Enfooca.

Coincidències? Els premis Enfooca duen el nom d’Arnau Bartrina Luque, un jove de Montagut i Oix apassionat per la natura i per captar imatges, inicialment els ocells, a qui la picada d’un peix aranya va llevar la vida quan no tocava. En el seu cas, a la inversa del de Bou, era ell qui va fer aficionar la família a aquests àmbits i els va inculcar la necessitat de preservar la natura. L’Arnau, com Bou i Sastre, també va veure a la natura les coses que la majoria no veuen. Va captar la subtil bellesa d’infinitat de detalls. Els Enfooca perpetuen el llegat del jove. L’Arnau, doncs, dona oportunitats als joves creadors en el món audiovisual, als joves de l’institut on estudiava, als de l’Escola d’Art d’Olot i a tots els qui vulguin optar a les beques. El seu llegat és un llegat d’estimació i respecte per la natura, però, sobretot, d’oportunitats i, per tant, de futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona