Societat

La secretària d’Estat de Digitalització reclama una “visió comuna europea” en ciberseguretat

El president del MWC defensa el ciberespai com un lloc on es garanteixin els drets humans

La secretària d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas, ha defensat que hi hagi una “visió comuna europea” en matèria de ciberseguretat per garantir els drets. Artigas ha recordat que l’Estat està fent una important inversió en aquest sentit per combatre ciberatacs i també “campanyes de desinformació organitzades”. De fet, Artigas ha recordat que les ’fake news’ tenen l’objectiu de “generar desconfiança” de la població en els governs i la democràcia. Per la seva banda, el president del Mobile World Congress, John Hoffman, ha defensat que en el ciberespai es poden garantir els drets humans bàsics, però aposta perquè tota la població pugui tenir accés a internet.

La ciberseguretat és cada vegada un element més clau en les administracions i també en les empreses. Així ho ha remarcat la secretària d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas, en la XXVII Trobada d’Economia de s’Agaró. En una taula rodona sobre la digitalització, el CEO de la Mobile World Capital, Francesc Fajula, ha recordat que en l’últim any “el 94% de les empreses han patit un ciberatac” i, de fet, els pressupostos en ciberseguretat d’organitzacions i institucions cada vegada té més pes.

Malgrat tot, Artigas ha recordat que cal una “visió comuna europea” en aquest àmbit per garantir que es compleixen amb tots els drets humans. La secretària d’Estat ha insistit que cal “molta cooperació internacional” en aquesta matèria per la descentralització i deslocalització que ofereixen les xarxes.

Artigas ha tret pit de la feina que està fent el govern espanyol en aquesta matèria. La secretària de Digitalització i Intel·ligència Artificial ha insistit en què Espanya és el quart país més cibersegur del món. A més, ha recordat que l’Estat ha estat pioner en publicar una sentència que condemna una persona per difondre un vídeo fals a les xarxes, un fet que generarà jurisprudència.

Per la seva banda, Fajula ha insistit en la importància d’incorporar l’ètica en les normatives per evitar intromissió en la privacitat de les persones. En aquesta línia el president del Mobile World Congress, John Hoffman, ha recordat que els drets humans no estan igualment garantits en tots els països. Hoffman detalla que el ciberespai “no és igualitari” per a tothom i encara existeixen massa diferències entre els països occidentals respecte als orientals.

Un espai per la llibertat

Hoffman considera que el ciberespai pot ser un àmbit on es garanteixin els drets humans. De fet, el president del MWC ha recordat que es pot garantir la llibertat contra l’explotació infantil al ciberespai. El principal objectiu, però, és aconseguir que tothom tingui accés a internet. Hoffman ha detallat que actualment menys d’un 5% de la població mundial encara no té accés a internet. Per això ha reclamat que això es converteixi en “un dret humanitari bàsic”.

A més, l’organitzador del congrés de mòbils ha lamentat que les ’fake news’ afectin cada dia a bona part de la població mundial, però “sembla que a ningú li importi” encara que calgui fer-ho. Sobre les ’fake news’, la secretària de Digitalització i Intel·ligència Artificial ha assegurat que la difusió de notícies falses té l’objectiu de “generar desconfiança” entre la població sobre els governs i la democràcia europea.

El CEO de la MWCapital, Francesc Fajula, ha recordat que el ciberespai també ha modificat el concepte tradicional de guerra. L’exemple més clar és la invasió de Rússia a Ucraïna, en què més enllà dels atacs militars a infraestructures físiques també s’han fet ciberatacs i campanyes de ’fake news’. Fajula creu que la guerra s’ha traslladat en un ambient “híbrid” entre el món físic i el digital.

Homenatge a John Hoffman

Durant l’última jornada de la XXVII de la Trobada d’Economia de S’Agaró els organitzadors han fet un homenatge al president del MWC, John Hoffman. En l’acte, han entregat una placa commemorativa al president pels beneficis que ha comportat el congrés al territori. En la seva intervenció d’agraïment, Hoffman ha recordat que el congrés ha generat un impacte econòmic de 5.400 milions d’euros a Catalunya des del 2007.

El president del MWC ha recordat que en tots aquests anys s’han portat a terme programes secundaris com ara la creació de la Mobile World Capital i s’han finançat programes educatius per habilitar els alumnes catalans amb competències digitals. Per a Hoffman aquesta tasca “no seria necessària per mantenir l’èxit” del MWC, ja que el congrés és tan sols “una setmana de reunions i negocis”. Tot i així, l’organitzador ha destacat que des del GSMA tenen l’objectiu de fomentar la tecnologia i portar “la gent al costat correcte de la digitalització”, per aconseguir treure’n el major profit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot