Societat

Una riuada a l’illa italiana d’Ischia deixa un mort i una dotzena de desapareguts

Unes pluges torrencials van provocar una esllavissada que ho va arrasar tot

Hi ha un centenar de persones aïllades a la zona afectada, sense electricitat ni aigua

Tragèdia a la idíl·lica illa italiana d’Ischia, situada davant del golf de Nàpols. Les pluges torrencials caigudes durant la nit de divendres a dissabte van provocar inundacions i una greu esllavissada de terres que va arrossegar violentament tot el que trobava al seu pas al municipi de Casamicciola, a la cara nord de l’illa. Hi ha un mort confirmat i almenys una dotzena de persones desaparegudes, que els equips de rescat buscaven entre la runa de les cases arrasades per la riuada de fang i aigua, que va escombrar l’illa, on un centenar de persones es troben atrapades sense subministrament d’electricitat ni aigua.

En un primer moment, el govern italià de Giorgia Meloni va parlar de fins a vuit morts. Va ser el vicepresident i ministre d’Infraestructures, Matteo Salvini, que va ser rectificat poc després pel titular de l’Interior, Matteo Piantedosi, que va assenyalar que no tenia constància de cap víctima mortal. Només desapareguts. Una guerra de xifres.

Finalment, el delegat del govern a Nàpols, Claudio Palomba, va confirmar en roda de premsa la mort d’una dona de 30 anys i una dotzena de desapareguts, entre els quals hi hauria un matrimoni amb els seus dos fills i una jove de 25 anys.

Les imatges que arribaven d’Ischia, una illa volcànica famosa per les seves aigües termals, eren de devastació i caos, amb cases ensorrades, carrers plens de roques i arbres arrancats d’arrel i cotxes i autobusos arrossegats per la força de l’aigua fins arran de mar.

En aquestes condicions, agreujades per les pluges i la foscor de la nit, els experts intentaven en el tancament d’aquesta edició trobar possibles supervivents o víctimes. “La situació és molt difícil perquè es tracta de persones que probablement han quedat colgades sota el fang”, va dir Piantedosi.

El balanç de la tragèdia també assenyala que diverses persones van haver de ser hospitalitzades, entre les quals un infant per un fort traumatisme al tòrax. A més, uns dos-cents veïns de Casamicciola van haver de ser evacuats a una localitat veïna i es calcula que hi hauria un centenar de residents que haurien quedat aïllats sense aigua ni llum.

L’illa d’Ischia és una preuada destinació de vacances que sovint es veu sacsejada per terratrèmols –l’últim, el 2017–, fruit de la seva naturalesa volcànica, ja que forma part de les illes Flegrees, com Procida, Vivara i Nisida, a poca distància de colossos com el Vesuvi.

Però, tradicionalment, la idíl·lica illa d’Ischia també ha registrat esllavissades de terra; l’última, el 2009, quan va morir un nadó i 40 persones van resultar ferides.

LES DATES

2009
Any en què una esllavissada
va causar un mort i 40 ferits a l’illa italiana d’Ischia
2017
Any en què un terratrèmol
va sacsejar la idíl·lica illa situada davant del golf de Nàpols


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena