Societat

Figueres preveu un pressupost de 70,8 milions d’euros per al 2023

Els comptes augmenten gairebé un 9% respecte d’aquest any i prioritzaran les polítiques socials, equipaments i serveis

L’equip de govern de Figueres (ERC, PSC, Guanyem Figueres i Canviem Figueres) han presentat un pressupost de 70,8 milions d’euros per al 2023. Una xifra que suposa un increment de gairebé un 9% respecte d’aquest 2022 (8,9%) i la dada més alta de la història de la ciutat. Els comptes, que es portaran al ple d’aquest dimarts, també preveuen 7,2 milions d’euros en inversions, amb l’obra del Carme Guasch (2,1 milions d’euros) com actuació principal. L’alcaldessa, Agnès Lladó, ha dit que són uns números pensat per a la persones i que prioritzaran les polítiques socials, la dinamització econòmica i la millora d’equipaments i serveis.

El govern municipal portarà al ple d’aquest dimarts l’aprovació inicial del pressupost per al 2023 amb l’objectiu que estigui vigent a 1 de gener i que es pugui executar completament. Els comptes per a l’any vinent preveuen un global de 70,8 milions d’euros, un 8,9% més que aquest any, i unes inversions que superen els 7 milions d’euros, un 6% més que aquest 2022.

Lladó ha explicat durant la presentació que tindran com a objectiu impulsar la dinamització econòmica i fomentar l’ocupació, a més de modernitzar i posar al dia la ciutat, especialment en relació als equipaments i les infraestructures. També donar resposta a les necessitats socials i econòmiques derivades de l’actual conjuntura marcada per la inflació.

Entre les principals inversions, hi ha la construcció de la nova escola Carme Guasch, a la que es destinaran 2,1 milions d’euros. Però també es destinaran uns 600.000 euros a millorar l’espai públic. En concret, 300.000 al pla d’asfaltatge i via pública; 100.000 a les actuacions previstes a l’entorn de l’antiga presó i 200.000 a millorar la pujada del Castell.

També es destinaran 442.000 euros al pla de xoc d’equipaments esportius. En aquest punt, Lladó ha explicat que han mantingut una reunió amb els clubs esportiu i que s’han emplaçat a abordar en una taula les seves necessitats per “redimensionar” el tercer pavelló i fer-lo assumible per l’Ajuntament. També ha dit que el POUM preveu una ampliació dels terrenys previstos per poder destinar-hi més espai. “Cal que fem les coses bé”, ha dit Lladó.

D’altra banda, es destinaran 200.000 euros en millores a les escoles; 200.000 més en la instal·lació de plaques fotovoltaiques i 987.036 en equipaments culturals. L’enllumenat (450.000 euros), l’abastament d’aigua (250.000), el clavegueram (300.000 euros) i millores en el sanejament (972.000 euros) centraran la inversió en serveis públics.

Lladó ha explicat que la inversió per habitant serà de gairebé 1.500 euros i que tot plegat es farà fruit de la “bona gestió”, tenint en compte que no els impostos i taxes no s’apujaran l’any vinent. Del total d’inversions, un 4 milions d’euros seran fruit d’una operació de crèdit.

Pel que fa a l’endeutament previst és d’un 21,52% menys que l’any anterior (4 milions d’euros), el que situa l’Ajuntament al 49%, molt per sota el límit del 75% que imposa la legislació vigent.

D’altra banda, l’equip de govern manté la intenció de vendre la casa Nouvilas –en la qual té una participació de més del 60%- i ingressar uns 987.700 euros fruit de l’operació. Lladó ha dit que esperen vendre-la i que, de fet, al proper ple s’aprovarà el tràmit que hi havia pendent i que ho ha de permetre.

Els fons europeus

L’alcaldessa també ha destacat la importància que els Fons Next Generation tindran en aquest pressupost, amb inversions per a la reforma del Museu Empordà (741.340 euros), la rehabilitació d’habitatges (4 milions d’euros), la millora d’accessibilitat al Teatre el Jardí, Pavelló Roser Llop, Oficina de Turisme i Arxiu Municipal (143.000 euros) o pla de sostenibilitat turística (amb una sol·licitud de 5 milions d’euros), entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES