Societat

Dues experiències gironines han estat guardonades en els premis internacionals Zero Project

La xarxa d’habitatge de Support-Girona i l’Espai Obert, amb l’Institut d’Assistència Sanitària, són els projectes guardonats

Dues experiències gironines han estat guardonades en els premis internacionals Zero Project. Aquests premis reconeixen les pràctiques i polítiques innovadores de tot el món que centrin el seu treball en la implementació de la Convenció internacional dels drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides, per tal de fer realitat un món més inclusiu. D’aquesta manera, enguany dues experiències gironines les que s’han endut els guardons, les úniques a Catalunya: la xarxa d’habitatge de Support-Girona, una organització dedicada al suport jurídic i social de persones, i l’Espai Obert, un projecte comú de Support-Girona i l‘Institut d’Assistència Sanitària (IAS), l’empresa pública sanitària de la Generalitat de Catalunya que gestiona la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines.

Experiències premiades

L’Espai Obert és un servei alternatiu als recursos existents dirigit a persones amb una discapacitat psicosocial així com en situació extrema d’exclusió social, en què s’ofereix un suport de salut i social basat en el pacte i en la voluntat de les persones usuàries. La innovació del servei està en la metodologia d’intervenció.

“Partim de la baixa exigència i això vol dir que l’única norma que tenim és el respecte als companys i als professionals”, explica la directora tècnica de Support-Girona, Glòria Cerrato. “Les persones fan una utilització lliure del servei. Prioritzem treballar la vinculació amb elles i anem evolucionant en funció del ritme que marca la pròpia persona”, destaca Cerrato. Un cop assolida aquesta primera fase, es treballa el desenvolupament d’habilitats pel benestar personal, la socialització i la confiança de les persones en altres recursos de la xarxa de salut i social del territori.

Per altra banda, la cap de Rehabilitació Psiquiàtrica de l’IAS, Cristina Gisbert, explica que “quan vam projectar el centre vam veure que podia ser un espai molt potent per recuperar els vincles d’aquestes persones amb la comunitat i els seus recursos, i aconseguir així una reducció dels ingressos hospitalaris”. Gisbert també subratlla que “cap hospital és un lloc per viure”. En la seva opinió, l’Espai Obert és “una eina real de recuperació de la vida d’aquestes persones que, en massa ocasions, no confien que se’n sortiran”.

La Xarxa d’habitatge

La xarxa d’habitatge de Support-Girona, que compta amb el suport de professionals de l’IAS, i funciona de manera integrada amb la comissió d’habitatge liderada pel Departament de Drets Socials, neix al 2018 de la necessitat d’oferir alternatives d’habitatge, a les persones acompanyades en situació de sensellarisme o sense un recurs residencial que doni resposta a les necessitats que la persona precisa, amb el suport adequat per evitar la seva institucionalització i fomentar la seva inclusió en la comunitat i vida independent, d’acord amb les seves preferències de lloc de vida i convivència.

Perquè la persona pugui viure en la comunitat, no només es necessita un lloc on viure, sinó que precisa de suports individualitzats, i en ocasions, d’altres persones amb qui conviure. Així, Support-Girona se’n preocupa, d’una banda, de la provisió d’habitatge i creació de grups de convivència —d’acord amb les afinitats i preferències de les persones—, i de la cerca de tots els recursos que les persones poden obtenir de la comunitat per mantenir una autònoma i independent (diferents serveis i programes de suport a domicili). D’altra banda, es treballa en el pacte de convivència per ajudar a que s’estableixen relacions satisfactòries i a prevenir situacions conflictives. “El pacte és la clau”, assegura la directora tècnica de Support-Girona, Glòria Cerrato. “Nosaltres no gestionem pisos. Aquesta no és la filosofia. El contracte de lloguer, per exemple, va a nom de les persones que viuen en l’habitatge i si per qualsevol causa una de les persones que hi conviu decideix canviar de pis, el suport que li donem va amb ella, no es queda a l’habitatge. De la plaça lliure se’n podrà beneficiar una altra persona, amb un altre suport, el seu”, explica Cerrato.

Des que la xarxa d’habitatge es va posar en funcionament, han pogut accedir al seu propi habitatge i suport més de 100 persones. L’entitat treballa amb la metodologia desenvolupada al projecte internacional “Top House”.

L’equip de Support-Girona i de l’IAS presentaran ambdues experiències al món en l’acte oficial de lliurament dels premis, que es durà a terme el proper mes de febrer en el marc de la conferència anual internacional de Zero Project, a l’oficina de Nacions Unides, a Viena. L’esdeveniment reuneix experts de 50 països i més de 400 delegats per compartir pràctiques i projectes que ajudin a avançar cap a un món sense barreres.

Zero Project és una iniciativa de l’organització austríaca Essl Foundation, centrada en els drets de persones amb discapacitat. És un projecte que actua com a plataforma de difusió de les solucions més innovadores i efectives als problemes a què s’enfronten cada dia les persones amb discapacitat, sigui quina sigui. L’objectiu final és avançar cap a un món sense barreres i inclusiu. Aquest projecte compta amb una xarxa de més de 4.000 experts a 170 països que busquen i identifiquen les polítiques i pràctiques més innovadores per millorar la vida d’aquestes persones. Un cop triades, Zero Project les mostra al món en la trobada anual que organitza a Viena.

L’Espai Obert, que ha comptat amb la col·laboració de la Fundació La Caixa i el Dipsalut per a la seva posada en marxa, ja va rebre a l’any 2021 el Premi a la Innovació de l’EASPD (Associació Europea de Proveïdors de Serveis Socials a Persones amb Discapacitat) amb què es reconeixen les pràctiques europees innovadores per a la inclusió social de les persones amb discapacitat.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
El temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Ambient fred

Barcelona

Els cicles digitals, de transports, logística i agraris tenen una inserció laboral plena a Girona

GIRONA
tercer sector

39 entitats d’Església atenen els més vulnerables a Barcelona

Barcelona

Sant Jordi Desvalls engega les obres d’un centre de recursos socials a Can Burcet

SANT JORDI DESVALLS

La UdG concedirà la distinció honoris causa a la metgessa Carme Valls Llobet

girona

El Parc Agrari del Baix Llobregat denuncia l’increment dels abocaments il·legals

Barcelona

Girona busca el model més idoni per al Mercat del Lleó

GIRONA
coronavirus

L’OMS manté la Covid-19 com una emergència sanitària internacional

ginebra

Tres nits sense llum en dues urbanitzacions de Llagostera

LLAGOSTERA