Societat

Societat

Un gran arbre que fa poble

A Sant Feliu de Pallerols s’ha creat un arbre de Nadal revestit amb ulls de déu mexicans amb la participació de tots els veïns

Fa més de vuit metres d’altura i s’ha recobert amb més de tres mil peces de llana

A Sant Feliu de Pallerols es podrà veure a partir del dia 17 d’aquest mes de desembre un arbre de Nadal de més de vuit metres d’altura al parc Mas Rostoll, a tocar de la travessera urbana. És un arbre creat amb una estructura cònica metàl·lica que s’està vestint amb tsikuris o ulls de déu, creats enllaçant llana sobre una estructura en forma de creu, típica de la cultura huichol mexicana, que s’utilitza com un element de protecció dels infants.

Una de les promotores d’aquest projecte, Dolors Picart, explica que l’estructura d’aquest arbre està formada per tres peces de més de dos metres cadascuna i que s’han hagut de fer més de tres mil tsikuris per revertir-lo de dalt a baix.

Aquest peculiar arbre de Nadal, no obstant això, no és rellevant ni per les seves dimensions ni pel nombre de peces de llana que s’han creat, sinó perquè hi ha participat tot el poble, una vuitantena de veïnes i de veïns més activament, però, d’una manera o altra, tot el poble. Ella mateixa explica, a tall d’exemple, que una dona gran demanava a la seva filla que la despertés més aviat al matí de l’hora que sol ser habitual per ajudar a fer peces per a l’arbre. “Hi ha participat gent de totes les edats, des de persones de més de 90 anys fins als més petits”, ha indicat, tot puntualitzant que, com que els tsikuris es fan amb llana, n’hi ha que han ajudat a fer madeixes i hi ha qui de la seva butxaca ha comprat llana o qui en tenia a casa seva i l’ha donat per a aquesta causa comuna.

Precisament per facilitar la participació de tothom qui volgués, ella, la Laura Masdeu i l’Anna Serrat, les altres promotores del projecte, que també té la col·laboració de l’Ajuntament, van veure que els ulls de déu mexicans eren ideals, perquè no calia saber fer punt de mitja ni teixir. Per preservar aquest esperit col·lectiu i com que l’estructura es muntarà en un parc públic on hi ha una zona de jocs infantils, les tres promotores de la iniciativa, volen que l’estructura s’hi mantingui, ja sense els tsikuris, perquè la mainada hi pugui jugar. A més, estan estudiant aprofitar-la com a suport, per dur-hi a terme alguna altra creació artística que engresqui tot el poble.

La inauguració d’aquest arbre es durà a terme el dia 17 en el marc de l’obertura de la vintena de muntatges pessebrístics que hi haurà repartits pel poble, en el marc del camí de pessebres de la Mostra de Pessebres d’Olot i la Garrotxa. Aquesta ruta és també un projecte nadalenc en el qual s’impliquen moltes veïnes i molts veïns del municipi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona