Societat

Catalunya continua líder en el rànquing d’ocupacions

La portaveu dels Mossos assegura que darrere de la gran majoria de situacions hi ha famílies vulnerables

Les últimes dades del Ministeri de l’Interior indiquen que un 42% de les ocupacions que tenen lloc a l’Estat es registren a Catalunya, una xifra que la situa al capdavant del rànquing. Un 74% tenen lloc a la demarcació de Barcelona. A la capital del país, segons dades dels Mossos d’Esquadra, les denúncies per ocupació d’habitatge s’han reduït l’últim any un 19% respecte del 2019, l’any previ a la pandèmia.

Catalunya és també la comunitat on es registren més desnonaments. Durant el tercer trimestre d’aquest any van ser 23,3% de les del conjunt de l’Estat (1.724). Anant més enrere, les dades dels Mossos indiquen que entre el 2016 i el segon trimestre del 2022 hi ha hagut a Catalunya 73.723 desnonaments. En dos de cada deu processos (13.315), el jutge ha requerit la presència de la policia catalana. La portaveu del cos, Montserrat Escudé, detalla que d’entre tots els desnonaments en què els Mossos han pres part només un 0,8% s’han saldat amb incidents. No ha aclarit si la xifra s’ha disparat els últims anys.

Escudé recorda que els Mossos no participen en aquests procediments “si no hi ha una ordre judicial” i subratlla “el canvi d’enfocament” que implica el nou protocol, que aborda els casos amb una mirada més social: “S’aposta pel treball en xarxa, per obtenir més informació i per assegurar-nos que els serveis socials disposen de tots els detalls. Hi ha una tasca prèvia al desnonament en la qual ens impliquem més”, resumeix la portaveu del cos.

Pel que fa a la presència de la Brimo en els desnonaments, rebutjada per les entitats socials, es mostra convençuda que amb els nous protocols s’evitaran algunes escenes d’enfrontament. “Els desnonaments no són desitjables per a ningú. Tampoc per a nosaltres”, diu. La representant dels Mossos explica que darrere de la majoria de desnonaments “hi ha famílies vulnerables”, però matisa que “també hem de fer front a ocupacions vinculades a l’entramat criminal i a la delinqüència, que generen una alta complexitat”.

Finalment, desmunta la fal·làcia que s’estan ocupant pisos on viu gent: “Són casos molt residuals, i generalment responen a un error de càlcul.”

LA FRASE

L’ocupació de pisos on viu gent és molt residual i generalment es produeix per un error de càlcul
Montserrat Escudé
PORTAVEU DELS MOSSOS D’ESQUADRA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona