Societat

REGNE UNIT

Els agents de fronteres d’aeroports alerten que les vagues poden prolongar-se durant mesos

Avui és la primera de les vuit jornades d’aturada del col·lectiu previstes fins a finals d’any

Demanen un augment de sou del 10% i millores en el sistema de pensions, entre altres condicions laborals

Uns mil agents de fronteres d’aeroports britànics han portat a terme aquest divendres la primera de vuit jornades de vaga previstes fins a finals d’any, que no ha provocat cues ni retards destacables, i han alertat que les aturades poden prolongar-se durant mesos si el govern no negocia pujades salarials.

L’Executiu ha desplegat personal militar i funcionaris d’immigració d’altres departaments per intentar minimitzar els efectes de la vaga als aeroports afectats, els londinencs de Heathrow i Gatwick, així com els de Birmingham (al centre d’Anglaterra), Manchester (al nord d’Anglaterra), Cardiff (Gal·les) i Glasgow (Escòcia).

Els aeròdroms confien que les portes automàtiques de control de passaports, que poden utilitzar els majors de 12 anys amb passaport britànic, de la Unió Europea (UE) i de països com Austràlia, Canadà i els Estats Units, agilitin els tràmits d’arribada al Regne Unit.

El secretari general del sindicat d’empleats públics PCS, Mark Serwotka, ha avançat avui que han començat a recaptar fons per assegurar que els membres tenen recursos per mantenir obert el conflicte laboral “durant mesos”.

Els agents de fronteres demanen un augment de sou del 10%, davant del 2% que ofereix el govern, i millores en el sistema de pensions i altres condicions laborals.

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, s’ha mostrat avui “entristit i decebut” pels inconvenients que pot provocar la vaga “a les vides de tanta gent, especialment durant el Nadal”.

Sunak refusa negociar una pujada salarial per als agents de fronteres, com ha fet fins ara davant les aturades d’infermers i altres empleats públics.

“Pel que fa a la difícil qüestió dels salaris públics, el govern ha actuat de manera justa i raonable, acceptant totes les recomanacions dels organismes que regulen els sous del sector”, ha dit el primer ministre.

La primera jornada de vaga, que es repetirà cada dia fins a finals d’any excepte el 27 de desembre, no ha provocat cues més grans de les habituals en els controls de passaports en les arribades dels aeroports afectats.

“Els passadissos d’immigració flueixen amb normalitat a Heathrow”, ha afirmat als mitjans un portaveu del principal aeròdrom britànic, que esperava un pic de més de 10.000 passatgers internacionals a les arribades abans de les set del matí —les vuit a Catalunya— d’avui.

Un portaveu de Gatwick ha assegurat que els plans de contingència permetien operar amb normalitat durant la primera jornada de les aturades.

“Hi ha personal suficient i les portes automàtiques estan totes operant”, ha indicat aquest portaveu, que ha alertat que el pitjor dels escenaris que contempla són cues de fins a dues hores als controls d’arribades.

L’aturada dels agents de fronteres s’emmarca en l’onada de vagues per demanar increments salarials que viu el Regne Unit.

Aquesta setmana han detingut la seva activitat desenes de milers d’infermers i personal d’ambulàncies i serveis d’emergència, mentre continuen oberts conflictes laborals de llarg recorregut com el dels empleats ferroviaris, que han portat a terme nombroses aturades des del juny, i el dels repartidors de l’antiga empresa pública Royal Mail.

Els carters fan vaga avui i demà, mentre que personal de l’operador d’infraestructures ferroviàries Network Rail iniciaran aquest dissabte una nova aturada que s’allargarà fins dimarts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA