Societat

REACCIONS INTERNACIONALS

Líders de tot el món reten homenatge al papa emèrit

El secretari general de l’ONU lloa el seu “compromís tenaç amb la no-violència”

Putin li aplaudeix “la defensa dels valors cristians tradicionals” i l’acostament a Rússia

La mort de Benet XVI ha suscitat reaccions de condol arreu del món i recordatoris de la seva figura. El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha destacat “el compromís tenaç amb la no-violència” del papa emèrit. “Posicionat en la seva fe, incansable en la cerca de la pau i determinat en la defensa dels drets humans, va ser un guia espiritual per a milions de persones a tot el món i un dels teòlegs acadèmics líders del nostre temps”, hi va afegir.

Guterres recorda també la visita del papa Ratzinger a l’ONU el 2008, on va fer una crida a “construir relacions internacionals de manera que permetin a tota persona i poble sentir que poden aconseguir un canvi”. “Les seves poderoses crides a la solidaritat amb la gent marginada a tot arreu i a tancar la bretxa creixent entre rics i pobres són més rellevants que mai”.

A l’altre extrem, Vladímir Putin va expressar també el seu condol per la desaparició de Benet XVI. “Va ser un destacat religiós i estadista, un ferm defensor dels valors cristians tradicionals”, hi va afegir en un telegrama enviat al papa Francesc. El cap del Kremlin va recordar que, durant el seu pontificat, “es van establir relacions diplomàtiques plenes entre Rússia i el Vaticà i es van desenvolupar les relacions entre les esglésies ortodoxa russa i catòlica romana”.

Des d’Alemanya, el seu país natal, el canceller Olaf Scholz lamentava que “el món ha perdut una figura destacada de l’Església catòlica, una personalitat polèmica i un teòleg intel·ligent”, mentre la també alemanya Ursula von der Leyen, cap de la Comissió Europea, subratllava el “senyal potent” que va enviar Ratzinger quan va renunciar al pontificat, el 2013.

El president francès, Emmanuel Macron, va dir de Benet XVI que “va treballar amb ànima i intel·ligència per a un món més fraternal”. Des de Roma, la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, destacava que el papa alemany va ser “un cristià, un pastor, un teòleg: un gran home que la història no oblidarà”.

Per la seva banda, el primer ministre britànic, Rishi Sunak, va qualificar la visita de Benet XVI al Regne Unit, el 2010, com “un moment històric tant per als catòlics com els no catòlics de tot el país”. També el primer ministre indi, Narendra Modi, s’hi va referir assegurant que el papa Ratzinger serà recordat pel seu “ric servei a la societat”.

Finalment, el president electe del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, manifestava la seva “tristesa“ pel traspàs del papa emèrit tot destacant el seu “compromís amb la fe”.

Lula, que assumirà diumenge la presidència del Brasil per tercera vegada, va recordar que el 2007 el va rebre a São Paulo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins