Societat

pròxim orient

El nombre de morts pel terratrèmol a Turquia i Síria supera els 5.200, però les autoritats temen una xifra molt més alta

Erdogan declara l’estat d’excepció a les zones afectades durant almenys tres mesos

Hi ha més de vint mil ferits

Els equips d’emergències treballen a contrarellotge per trobar supervivents entre la runa

La neu, el fred i les rèpliques dificulten els treballs de rescat

Ja són més de 5.200 el nombre de morts provocades pels terratrèmols que aquest dilluns van sacsejar el sud de Turquia i el nord de Síria. Segons els últims balanços emesos per les autoritats locals, Turquia comptabilitza 3.549 difunts i més de 20.000 ferits, mentre que la xifra de víctimes mortals a Síria és de 1.712, sumant les que s’han registrat en zones sota control del govern i en territori rebel. No obstant això, les mateixes autoritats temen que el balanç final sigui molt pitjor.

Entitats com l’Organització Mundial de la Salut (OMS) estimen que la xifra de morts pot arribar a superar els 20.000. Per altra banda, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha declarat l’estat d’excepció a les zones afectades durant almenys tres mesos.

La xifra de víctimes mortals va augmentant a mesura que passen les hores i es tem que el nombre final pugui encara molt més. Queden encara moltes persones atrapades sota la runa dels edificis que es van fondre com el sucre per les sacsejades dels potents terratrèmols registrats ahir, un de magnitud de 7,7 graus i un altre posterior de 7,6. Es tracta de la sacsejada més gran registrada a la zona en gairebé trenta anys, segons les autoritats sismològiques de Turquia i Síria.

A banda del recompte de víctimes, el govern turc ha informat que s’han esfondrat més de 5.000 edificis al país. A hores d’ara, al voltant de 16.400 equips de salvament locals i estrangers estan duent a terme tasques de rescat per trobar supervivents entre les runes.

En aquest sentit, el vicepresident turc, Fuat Oktay, ha detallat aquest dimarts que, només a Turquia, prop de 8.000 persones han pogut ser rescatades des de la matinada de diumenge a dilluns, moment en què es va produir el primer sisme.

Erdogan declara l’estat d’emergència

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha declarat aquest matí l’estat d’emergència en deu ciutats colpejades pels dos devastadors sismes. La mesura estarà en vigor durant tres mesos. Les autoritats de Síria i Turquia treballen a contrarellotge per rescatar els ferits i desapareguts.

Els equips de rescat continuen aquest matí buscant supervivents entre la runa enmig de baixes temperatures. Unes 7.800 persones han aconseguit ser rescatades a Turquia d’entre la runa dels milers d’edificis que es van esfondrar com el sucre pels dos forts tremolors i les seves posteriors rèpliques.

La cerca de supervivents és la prioritat en aquests moments. I és que el temps corre en contra per salvar als centenars de persones que continuen atrapades sota la runa dels edificis destrossats per la catàstrofe sísmica. Les primeres 48 hores són vitals per trobar algú en vida. Els equips de rescat han treballat tota la nit sense descans buscant possibles supervivents. Els crits de les víctimes encara atrapades sota la runa han inundat la primera nit després de la catàstrofe sísmica, informa l’agència Reuters. L’intens fred, la pluja, la neu i la falta de recursos compliquen les tasques de rescat.

Nous tremolors

Tampoc hi ajuden els nous tremolors. Aquesta matinada s’ha registrat un nou terratrèmol tot i que de menys intensitat. Ha estat de 5,6 graus i ha sacsejat el centre de Turquia, segons informa el Centre Sismològic Europeu del Mediterrani (EMSC).

Mobilització internacional

Els terratrèmols a Turquia i Síria, que han causat ja més de 5.000 morts, han mobilitzat la comunitat internacional, que ràpidament va posar a disposició de les autoritats turques i sirianes diversos mitjans per ajudar en les tasques de rescat. Segons ha anunciat Ankara, gairebé una cinquantena de països s’ha compromès a enviar efectius de rescat i l’ONU ha llançat una resposta d’emergència. Sobre el terreny equips de l’OMS s’han activat per proporcionar assistència sanitària als ferits i l’organització també ha ordenat el desplegament dels seus equips especialitzats en casos de desastre. Al seu torn, organitzacions civils com Metges Sense Fronteres i Oxfam treballen a la zona per donar assistència als afectats. Segons han comunicat les autoritats turques, s’han rescatat més de 8.000 persones d’entre les runes dels edificis esfondrats. Unes 25.000 persones estan participant en les tasques de rescat al país, que ha destinat uns 12 milions d’euros de fons urgents a les 10 províncies més afectades. Ankara també ha anunciat que s’ha hagut de reallotjar unes 300.000 persones que s’han quedat sense casa. La Comissió Europea ha activat també el Mecanisme de Protecció Civil per aportar mitjans d’ajuda, amb almenys 19 països comunitaris que s’han ofert a enviar equips de cerca i rescat. Segons ha anunciat l’executiu comunitari, 11 equips de cerca i rescat ja han arribat a Turquia i s’hi han enviat dos equips mèdics per donar assistència sanitària d’emergència. En total, els països de la UE han enviat 1.185 professionals i 79 gossos de rescat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona