Societat

El món respon a la crisi

Equips estrangers s’uneixen a la cerca de cossos 24 hores després del sisme al Mediterrani Oriental, que hauria provocat més de 7.200 víctimes

El temporal i les més de 200 rèpliques del terratrèmol dificulten les tasques de rescat

Ningú estalvia esforços en la lluita per trobar cossos sota la runa. Poc després que passessin 24 hores des del terratrèmol de 7,8 que dilluns va sacsejar l’extrem del Mediterrani Oriental, els equips de rescat locals continuaven coordinant-se amb milers de voluntaris civils mentre rescatadors mobilitzats des d’arreu del món aterraven a Turquia. Junts reforçaran la cerca de persones atrapades entre els enderrocs. La quantitat total de víctimes mortals es va situar ahir per damunt de les 7.200. L’Organització Mundial de la Salut tem que la xifra final podria arribar a 20.000 morts.

El vicepresident turc, Fuat Oktay, va declarar que les víctimes al país superaven les 3.400, a banda de més de 21.000 ferits. El president, Recep Tayyip Erdogan, va declarar l’estat d’excepció a les deu províncies del país afectades per la sacsejada: “Hem decidit declarar l’estat d’emergència per assegurar-nos que la nostra resposta [de rescat i de recuperació] pugui ser executada de manera àgil”, va explicar en un missatge televisat.

L’agència turca de gestió de desastres va anunciar la mobilització de prop de 25.000 treballadors d’emergències. Tot i així, les enormes distàncies del territori turc i el nivell extraordinari de destrucció, amb més de 6.000 edificis ensorrats al país, fan que tot esforç sembli insuficient. Els testimonis de residents tant des de Turquia com a Síria, que expressaven la seva frustració per la impossibilitat de salvar éssers estimats d’entre la runa amb les seves pròpies mans, suggerien la incapacitat de l’ajuda humanitària d’arribar a tot arreu.

Erdogan va fer saber que setanta països s’han adreçat a les autoritats turques per contribuir a les activitats de rescat. En resposta a la mobilització internacional, Ankara habilitarà hotels a la zona turística d’Antalya, a l’oest del país, per allotjar-hi els equips estrangers.

Brussel·les va anunciar ahir la mobilització de rescatadors, així com la posada a disposició del sistema Copernicus, que proveeix imatges de satèl·lit. Un total de tretze països de la UE han ofert suport a Ankara. També Grècia, país unit a Turquia per unes relacions bel·ligerants, ha enviat un equip per ajudar en el rescat. El president dels EUA, Joe Biden, afirma que tant la Casa Blanca com grups humanitaris amb suport de Washington estan en coordinació permanent amb Turquia, una de les principals potències de l’OTAN.

A Síria, la tragèdia ha deixat per ara més de 1.600 víctimes mortals. “Però la xifra de víctimes no existeix”, reconeixia ahir Ibrahim Sheihko, portaveu de l’Organització de Drets Humans d’Afrin: “Molta gent està encara sota la runa, i necessiten ajuda humanitària immediata en molts aspectes humans i logístics”.

Els desafiaments de la crisi a les dues bandes de la frontera turcosiriana van més enllà de la falta de mans o d’equipament. Les temperatures gèlides, sovint acompanyades de precipitacions, impulsen desenes de milers de persones que s’han quedat sense llar a refugiar-se en centres comercials, instal·lacions esportives o mesquites. Les més de 200 rèpliques del gran terratrèmol també compliquen les tasques de rescat, que esdevenen encara més perilloses davant un eventual moviment de la terra que acabi d’enfonsar estructures ja malmeses.

La Generalitat es mobilitza

La Generalitat va anunciar ahir que té previst convocar el Comitè Català d’Ajuda Humanitària d’Emergència després del terratrèmol que ha afectat Turquia, Síria i el Kurdistan, que ha provocat milers de morts i ferits. La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha explicat que serà aquest òrgan que engloba totes les entitats i tots els departaments que tenen competències qui abordarà com s’ajuda la zona afectada.

Plaja va assegurar que la convocatòria del comitè es concretaria en les pròximes hores, probablement per avui, amb la finalitat de donar “aquesta tan necessitada ajuda humanitària per a aquesta zona tan durament castigada”. “Buscarem la manera que puguem fer les actuacions que puguin ser més efectives”, va dir Plaja.

Mentrestant, ahir van sortir dos avions de l’Estat espanyol amb ajuda per a Turquia. A més d’aquests dos avions de l’exèrcit de l’aire amb més de 90 efectius dels bombers de la Comunitat de Madrid i de la unitat militar d’emergències (UME), dos vaixells espanyols desplegats al Mediterrani naveguen ja cap a la zona per oferir ajuda als afectats pel sisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES