Societat

El mercat de Salt ofereix un servei d’acompanyament per a persones amb ceguesa

La iniciativa de l’ONCE estarà oberta a tothom dues tardes a la setmana

El mercat de Salt és més accessible des d’aquesta setmana amb la posada en funcionament del servei d’acompanyament per a persones amb ceguesa i problemes de visió. Es tracta d’una persona contractada per l’Ajuntament de Salt que rep les persones amb discapacitat a l’entrada i els acompanya per les parades i els va guiant en els preus i productes que hi ha. La iniciativa s’ha tirat endavant després que l’entitat ONCE ho proposés al consistori saltenc. De moment, el servei estarà disponible dues tardes a la setmana, que són els dies que obre el mercat a la tarda. A més, l’acompanyament també es completarà dins del supermercat que hi ha dins del mateix mercat.

El mercat de Salt obre de dilluns a dissabte als matins i també les tardes de dijous i divendres. En aquestes dues tardes, l’Ajuntament de Salt compta amb una persona que s’encarrega de dinamitzar l’espai si hi ha infants o resoldre problemes en relació a l’espai del mercat. Des d’ara, aquesta persona també serà l’encarregada d’acompanyar a comprar a les persones amb ceguesa.

Durant les tardes del dijous i divendres, qualsevol persona amb problemes de visió podrà buscar aquesta assistent i ella els guiarà pel mercat i els anirà indicant els productes que hi ha, els preus o per quines parades passen.

El president de l’ONCE a Girona, Fran Rodríguez, ha remarcat la importància de poder fer “coses bàsiques” com anar a comprar amb total normalitat. “Si volem un món més inclusiu i accessible, cal començat per qüestions quotidianes com ara anar al mercat”, ha afegit Rodríguez.

El president de l’ONCE ha insistit en què a vegades les persones amb ceguesa no poden orientar-se o trobar les parades, ni tampoc veuen quins productes hi ha o a quin preu van. Per això, l’assistent ajudarà a guiar-los pel mercat i també anirà descrivint els productes exposats i els preus. A més, aquesta figura també servirà de pont entre les persones amb ceguesa i els comerciants. “A vegades no tothom sap com dirigir-se amb una persona amb problemes visuals”, ha detallat Rodríguez.

L’ajuntament i els comerciants apunten que podrien ser els primers de tot l’Estat en oferir aquest servei. La iniciativa neix d’una proposta que van fer dos usuaris de l’ONCE i l’entitat va posar sobre la taula en una reunió amb l’Ajuntament de Salt. A partir d’aquí es va començar a treballar colze a colze per trobar la manera de garantir aquest acompanyament fins que ara s’ha convertit en una realitat.

L’alcalde de Salt, Jordi Viñas, creu que aquesta iniciativa pionera pot servir “de model d’inspiració” per a altres poblacions i així aconseguir una xarxa de mercats accessibles. El president del mercat de Salt, Quim Vicenç, considera que aquest projecte és “molt positiu” perquè “ajuda a molta gent que ho necessita”. A més, els paradistes confien en què amb el servei poden acostar els comerços locals a tot tipus de públic i mostrar la seva vocació de servei i proximitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona