Societat

El Congrés aprova la llei de benestar animal tot i les diferències sobre els gossos de caça

La Llei estableix per primera vegada penes de presó per als maltractadors d’animals

La proposta obté el suport de PSOE, Podem, ERC i Bildu

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous la Llei de benestar animal amb el suport del PSOE, Podem, ERC, i Bildu, entre altres, el vot en contra del PP, Vox, Cs, PDeCAT i PNB i l’abstenció de Junts. Els socialistes han comptat amb prou suports malgrat el desacord amb els socis sobre la protecció dels gossos de cacera, que finalment –fruit d’una esmena pactada entre el PSOE, PP, Vox, Cs i PNB en el tràmit de comissió- queden desvinculats del gruix dels nous drets. La norma estableix penes fins a dos anys de presó i sancions de fins a 600.000 euros per maltractament d’un animal, prohibeix l’exhibició als aparadors i la venda entre particulars, i obligarà els nous propietaris de gossos i gats a fer un curs de formació online i gratuït.

La millora de la protecció dels animals s’ha votat en dos blocs. Un sobre el text normatiu i un de reforma del Codi Penal per incrementar les penes als maltractadors. La votació més ajustada ha estat la reforma del Codi Penal, que necessitava majoria absoluta. Finalment la llei ha aconseguit els 178 vots gràcies al suport del PSOE, Podem, ERC, Bildu i l’abstenció de Junts, CC i Teruel Existe.

Algunes formacions, com el PNB i PDeCAT, han votat en contra del text normatiu perquè consideren que implica una invasió de competències de les comunitats autònomes. Per contra, el portaveu d’ERC Gabriel Rufián, ha afirmat que durant la negociació s’ha “blindat les competències autonòmiques”.

La llei ha quedat aprovada malgrat les diferències entre PSOE i Podem en diverses qüestions. Ja va sortir del Consell de Ministres sense protegir els toros destinats a la tauromàquia, i tampoc introdueix una protecció addicional als gossos de cacera, que queden exclosos de la prohibició de la cria per part de particulars, entre altres.

La Llei que va sortir del Consell de Ministres no feia distincions entre gossos domèstics i de cacera, però el PSOE va pactar amb PP i Vox canviar aquesta qüestió durant el tràmit en comissió. Podem, ERC, Junts i Bildu van presentar una esmena transaccional per tornar al text original, però aquest dijous ha quedat rebutjada amb els vots dels socialistes i de la dreta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona