Societat

PRÒXIM ORIENT

Augmenten a més de 36.000 els morts a Turquia pels terratrèmols

Els experts alerten del risc d’epidèmies per la descomposició dels cadàvers i la manca de mesures higièniques

Almenys 36.000 persones han mort i 108.000 més han resultat ferides a Turquia a causa dels dos forts terratrèmols de fa deu dies, ha informat avui l’agència d’emergències, Afad, mentre experts adverteixen del risc d’epidèmies per la descomposició de cadàvers i la manca de mesures higièniques.

Els tremolors han enderrocat milers d’edificis, sota els quals hi podria haver encara atrapats desenes de milers de cossos, segons han advertit diversos experts turcs i internacionals, i 50.000 més han quedat molt danyats i hauran de ser enderrocats.

Mentrestant, una noia de 17 anys ha estat rescatada avui amb vida després de passar 248 hores atrapada entre la runa d’un edifici a la província de Kahramanmaras, on es va registrar l’epicentre del primer sisme.

La regió afectada pels sismes, de magnitud 7,7 i 7,6, s’estén per cent mil quilòmetres quadrats i hi viuen uns 14 milions de persones.

Segons Afad, més de 216.000 persones han estat evacuades de les províncies més afectades pels sismes.

Coskun Aral, un reporter i fotògraf de guerra que ha estat a la zona del desastre, ha assegurat a EFE que hi ha desenes de milers de cadàvers sota la runa i que alguns hi romandrien durant molt de temps.

“He estat a moltes zones de guerra i catàstrofes, però mai no havia vist una cosa així”, ha dit Coskun, que ha advertit que podrien donar-se brots de còlera si no es prenen mesures contundents ara.

“Ja hi ha sarna, la gent no s’ha pogut rentar des del primer dia”, ha advertit.

Deniz Yavuzyilmaz, un diputat del partit socialdemòcrata CHP, el principal de l’oposició, ha assegurat que hi ha risc d’epidèmia pel fet que els cadàvers que queden entre la runa estan començant a descompondre’s, i que els membres dels equips de rescat que treuen els cossos no es poden netejar ni canviar de roba.

Alpay Azap, especialista en malalties infeccioses, ha indicat que encara no hi ha epidèmia a la zona, però sí risc que se’n produeixi una, i que és important que els cossos que estan encara entre la runa siguin enterrats de forma apropiada.

També ha esmentat el risc de transmissió a humans de malalties dels animals que van morir al sisme, així com de diarrees a causa de problemes en el subministrament d’aigua potable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona