Societat

Platja d’Aro recupera al 100% la gran rua i els actes del Carnaval

Disbauxa amb 4.500 participants d’unes 70 colles

Música, gresca, confeti i, sobretot, disfresses. Moltes disfresses. Platja d’Aro reviu aquest 2023 un Carnaval com els d’abans de la pandèmia. Sense restriccions ni canvis en el calendari i recuperant tot el programa al 100%. L’acte central, però, és la gran rua que aquest dissabte a la tarda ha omplert de comparses i color les dues avingudes principals. Hi han participat més de 4.500 persones d’unes 70 colles diferents. I tot i que la inflació s’ha deixat notar, han sabut com trampejar-la. El de Platja d’Aro és un dels carnavals més icònics de la Costa Brava, però aquest cap de setmana la festa i xerinola s’encomana de nord a sud del litoral, amb rues a llocs com Roses, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Lloret de Mar i Blanes.

Feia dos anys que la Costa Brava no celebrava els carnavals com els d’abans de la pandèmia. El 2021, perquè es van anul·lar arran de la situació sanitària. I l’any passat, perquè la variant òmicron també va estroncar-los. Hi va haver municipis que van optar per tornar-los a suspendre, com Lloret Tossa i Blanes. A Roses, en canvi, el carnaval es va mantenir al febrer; això sí, amb les mascaretes acompanyant les disfresses. I als tres pobles de la Costa Brava Centre (Platja d’Aro, Sant Feliu i Santa Cristina) es va escollir traslladar-los a principis d’abril.

Aquest 2023, però, la disbauxa i la festa del carnestoltes recupera la normalitat al 100% de punta a punta del litoral. I d’entre totes les rues que se celebren, la de Platja d’Aro és una de les més icòniques. Aquesta tarda, les avingudes s’Agaró i Cavall Bernat -on es concentra l’eix comercial del municipi- s’han tornat a omplir de carrosses, disfresses, música i color. I també, de milers de persones que s’han congregat a banda i banda per seguir els balls i la disbauxa.

A la gran rua de carrosses i comparses d’aquesta edició del Carnaval -que ja és la 45a- hi han participat 4.500 figurants de 70 colles diferents. Se sumen als 500 que aquest matí, fora de concurs, també han dansat per les avingudes del municipi. De totes les colles, catorze són de Platja d’Aro, Castell d’Aro o S’Agaró; i la resta, d’arreu de les comarques gironines. Es reparteixen fins a 8.000 euros en premis, entre els de millors carrosses, comparsa, disfressa i colla debutant.

El president de les colles de Platja d’Aro, Sergi Esteve, explica que aquest any hi ha “moltes ganes “. “Després de la pandèmia, tenim ganes de gaudir un Carnaval com els d’abans; per a nosaltres, és la gran festa del poble”. I les mateixes integrants de les colles ho avalen. “Tornar a la normalitat és molt guai”, diu la Cati Cañigueral, d’una d’elles. “El de Platja d’Aro és el carnaval que més és gaudeix; el que t’ho passes millor i el que hi ha més gent”, hi afegeix en Ferran Santiago, d’una altra de les colles.

Aquest 2023, a Platja d’Aro, ses majestats del carnestoltes són Rocío Reina Enredada i Rafael Rei Enredat dels Bufons i Bufones de la Vall d’Aro. Conjuntament amb la seva colla -Qui Ens Ha Enredat- els reis han obert la desfilada juntament amb els monarques dels altres dos carnavals agermanats de la Costa Brava Centre (els de Sant Feliu de Guíxols i el de Santa Cristina d’Aro).

Trampejar la inflació

Si bé amb les disfresses i a l’hora de fer les carrosses la inflació també s’ha deixat notar, aquí s’ha trampejat. Per exemple, buscant més patrocinadors. O directament, assumit. “Aquest any el pressupost se’ns ha duplicat; mira, l’any vinent farem més rifes per tenir diners, però quan realment t’estimes el Carnaval, això és un mal menor”, explica la Tamara, de la colla Els Botiflers. “Allò que realment interessa és veure les cares de felicitat quan desfiles”, hi afegeix.

La regidora de Turisme, Jenny Xufré, destaca la bona acollida que té el Carnaval de Platja d’Aro. De fet, el dia en què van obrir les inscripcions, amb tan sols tres hores ja les van omplir totes. “Estem contents, per fi, de poder-lo tornar a celebrar quan toca i sense restriccions”, explica. En referència a la inflació, admet que sí que ha calgut “ajustar-se na mica” amb disfresses i carrosses, però també subratlla que l’essència del Carnaval es manté ben viva.

La gran rua de Carnaval de Platja d’Aro ha posat el colofó a tots els actes que van començar ara fa una setmana (sopar de colles, concerts i balls, botifarrada, cercaviles a les llars d’infants, pregó dels reis, el concurs de la pujada del pernil...). Demà, la festa continua amb jocs gegants davant l’Ajuntament i la rua de les colles locals. La disbauxa durarà fins dimecres, quan al vespre es farà l’enterrament de la sardina.

El Carnaval, en un llibre

Aquest any, a més, el Carnaval de Platja d’Aro no tan sols es viu al carrer; qui ho vulgui, pot endur-se’l a casa. L’Ajuntament ha editat el llibre ’El Carnaval de Platja d’Aro, Origen, història i evolució’, que repassa les 45 edicions d’aquesta festa icònica al municipi i explica com ha anat agafant volada amb els anys. És obra dels periodistes J. Víctor i Carlus Gay. El projecte va guanyar el 7è Premi de Recerca Local Jordi Comas l’any 2018.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot