Societat

Tret de sortida a la nova comarca del Lluçanès

El govern ha aprovat avui el projecte de llei que vol donar resposta a una reivindicació històrica

El govern ha aprovat avui el projecte de llei per a la creació de la comarca del Lluçanès. Tindrà Prats de Lluçanès com a capital i inclourà vuit municipis més: Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Sant Feliu Sasserra, Sant Martí d’Albars i Sobremunt. Com informa l’agència ACN, el Consell Comarcal s’haurà de constituir després de les eleccions municipals del 2027. Fins llavors, els municipis implicats hauran de crear la Mancomunitat de municipis de la Comarca del Lluçanès, abans del 31 de desembre d’aquest any.

Amb la creació de la futura comarca, l’executiu dona resposta a una reivindicació històrica i a un procés que va començar el 2010 i que culminarà amb l’aprovació definitiva de la llei al Parlament. Hi ha quatre municipis més que podien formar part de la comarca però han demanat quedar-ne fora, així ho han aprovat recentment als seus plens. Son Santa Maria de Marlès, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Boi de Lluçanès i Sant Bartomeu del Grau. En cas que més endavant vulguin formar part del Lluçanès, hauran d’esperar-se fins al 2027 i iniciar llavors els tràmits que estableix la llei per demanar el canvi de comarca.

El text aprovat avui defineix el Lluçanès com un espai geogràfic natural de transició entre la Plana de Vic i el Berguedà que comprèn territoris de les comarques del Bages, del Berguedà i d’Osona. La capital de la nova comarca serà el Prats de Lluçanès, on hi haurà la seu oficial dels òrgans de govern.

Les futures lleis de pressupostos corresponents als exercicis de 2024 i fins al 2027 incorporaran una previsió relativa a l’assignació a la Mancomunitat de municipis per “garantir que disposi dels recursos necessaris” per treballar en la implementació de la comarca. Així, el 2024 tindran una partida de 200.000 euros, el 2025 de 250.000, el 2026, de 300.000 euros i el 2027, de 350.000 euros. Una vegada constituït el Consell Comarcal, es dissoldrà la Mancomunitat.

Per al govern, la creació de la comarca del Lluçanès “satisfà les reivindicacions territorials manifestades des de fa temps i també és una solució política i administrativa a la voluntat majoritària expressada en les urnes de constituir una entitat comarcal pròpia”. L’any 2010, dotze municipis de la zona van presentar a la Generalitat una sol·licitud per a la creació oficial de la comarca del Lluçanès. El 2015 es va dur a terme un procés participatiu entre els veïns perquè votessin si volien que el seu municipi s’integrés a la nova comarca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona