Societat

vida quotidiana

Una exposició reivindica les modistes de Sarrià de Ter

Emília Maynegre Fornells (Sarrià de Ter, 1941-2018) cosia amb una màquina Sigma i es feia els patrons. Va aprendre a cosir amb el sistema Martí, que encara avui existeix i que, ideat el 1890 per Carmen Martín Riera de Missé, va propiciar una xarxa d’acadèmies en pobles i ciutats.

Les futures modistes havien de validar els treballs a l’Institut del Sistema Martí, a Barcelona, on s’expedia el títol. Emília Maynegre anava a cosir amb Rosita Xargay, que amb la seva filla Juanita Espígol tenien una sastreria en una casa del carrer Major. Se les veu fotografiades a la imatge que serveix de portada a l’última edició de la revista Parlem de Sarrià, que ha dedicat el seu dossier a recuperar un treball femení tan quotidià –“les dones cosien a casa”– que aquest paisatge comú els ha pres tot el valor.

Ho recorda Assumpció Vila, autora d’aquesta recerca sobre les modistes i els tallers instal·lats a Sarrià de Ter, un col·lectiu femení que no esperava que fos tan nombrós. En aquest sentit, ha recuperat els relats de vint dones. “Recloses dins l’àmbit familiar, les dones van trobar una petita escletxa, una petita ajuda a l’economia familiar amb el taller de costura; un ecosistema que consentia que poguessin anar mudades i, alhora, poder tenir un petit ingrés”, s’assenyala en l’editorial de la revista.

Vila ha recuperat només dos casos amb “prou autonomia”: Enriqueta Puigdemont, que es va especialitzar en pantalons, i el de la sastreria de Rosita Xargay, que feia vestits jaqueta i pantalons, i va obrir botiga al carrer Firal, Novetats Rosa. “Si com a treball artesà cosir s’ha valorat poc, el que és segur és que no s’ha tingut en compte com a treball no remunerat. És el que intenta avaluar l’economia feminista, sobretot el de les dones que es queden a casa, per tenir cura dels fills i de la gent gran, per totes les tasques que fan no retribuïdes, només per l’estalvi dins l’economia familiar”, s’afegeix en l’editorial.

Ahir, es va inaugurar una exposició a la Sala Dolors Xabé, a la Cooperativa, on es poden veure alguns vestits i peces de roba guardades per les famílies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Instal·laran 17 punts de recàrrega de vehicles als pàrquings d’Emili Grahit i la Devesa-Güell

GIRONA
Societat

Reclamen a Aragonès que destitueixi Ubasart i Calderó

Barcelona

Reobren el rocòdrom municipal després d’estar un any tancat

FIGUERES
Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat