Societat

LA CRÒNICA

Un vel sobre la pandèmia

Estem preparats per a la propera pandèmia? N’hem après res, de la que acabem de superar? Les respostes que un científic expert com Salvador Macip va donar ahir en una xerrada amb l’expresident Quim Torra, celebrada amb motiu del tercer aniversari de l’esclat de la pandèmia de la covid-19, no són gaire esperançadores: “Som en un punt similar. Hi ha una falta de visió dels riscos reals del planeta i una falta de capacitat per fer-hi front. Preparem-nos, perquè hi haurà més pandèmies.” Una proclama que no pretén ser apocalíptica, sinó que té l’objectiu de conscienciar el conjunt de la societat a prendre decisions amb la “rapidesa” amb què no es va actuar en el cas de la covid-19: “Per ser ràpid, cal estar preparat i invertir en ciència i en sistemes de salut més eficients.”

Per Torra, la gestió de la pandèmia per part del govern català va acabar massa condicionada per la proclamació de l’estat d’alarma –“un 155 sanitari”– i la centralització de les competències a Madrid: “No teníem ni competències ni recursos per fer-hi front.” Amb tot, va valorar que hospitals com el Trueta fossin capaços de “multiplicar per vuit” el nombre de llits de cures intensives. Les mancances es van substituir amb “l’esforç, el coratge i el talent” dels professionals del sistema de salut, tot i que va precisar que “no ens podem aprofitar” de la “vocació” d’aquests professionals: “No hi tenim dret, la seva retribució econòmica ha de ser digna. I hem d’exigir als polítics que prenguin decisions per garantir la robustesa del sistema de salut.” En la mateixa línia, Macip va dir que el sistema no es pot sostenir per l’esforç personal dels sanitaris: “No els ho podem demanar. Necessitem identificar les febleses del sistema, buscar-hi solucions i reflectir-ho en els pressupostos.”

Tant Macip com Torra van lloar, també, la resposta del conjunt de la societat catalana, que majoritàriament va fer cas del “prec de prevenció” en esclatar la crisi sanitària. “Una tragèdia així no es pot viure positivament, però sí que va ser positiva la reacció de la societat catalana”, va dir Torra. Tots dos, però, van advertir de la facilitat amb què s’ha volgut estendre un vel sobre la pandèmia i les seves conseqüències. “Hem corregut molt a voler tancar aquest episodi, però no tinc la sensació que s’hagi fet un procés de reflexió crítica”, va dir Torra. “Volem oblidar les coses que ens fan mal. Aprenem a ser cooperatius en moments de crisi, però després tornem a l’egoisme humà”, hi va afegir Macip, que també va assenyalar la importància d’una bona comunicació en una crisi com la de la covid: “Es va fer bé explicant la importància de vacunar-se. Però ara cal insistir i dir que la gent gran o amb patologies reforci els seus anticossos.”

I l’estratègia a seguir abans de la propera pandèmia, quina ha de ser? Segons Macip, “calen polítiques de prevenció, un sistema global de vigilància i inversió en ciència. Ja coneixíem el perill dels coronavirus des de l’aparició del SARS. Si llavors haguéssim preparat una vacuna potser no hauríem tingut aquesta crisi. La resposta ha de ser local, però també hi ha d’haver una manera global de coordinar les solucions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES