Societat

Nous casos d’abusos sexuals a menors encenen totes les alarmes a Badalona

Els Mossos ivestiguen quatre casos i la mare d’una víctima i sindicats d’estudiants denuncien “abandonament institucional”

Fins a quatre casos de violència sexual contra noies menors d’edat ocorreguts en els darrers mesos a Badalona, dins o a l’entorn del centre comercial Màgic BDN, han fet saltar totes les alarmes. Aquests casos se sumarien a uns tocaments produïts a l’octubre a un túnel del terror. Uns casos que van dels tocaments a la violació grupal i perpetrats, tres d’ells, als lavabos del centre comercial. Se sap, també, que les agressions més violentes s’han produït sota l’amenaça d’un ganivet i, segons sembla, a un lavabo de minusvàlids que queda una mica apartat de les zones més freqüentades pels clients. Pel que fa als agressors, són menors d’edat i només estaria tancat el jove que va participar a la violació de la noia d’11 anys, que supera els 14 anys i per tant és imputable. Alguns d’aquests menors haurien participat en més d’un cas.

El comitè de mares contra la violència sexual i dos sindicats d’estudiants han organitzat aquest matí una roda de premsa per denunciar “l’abandonament institucional i la desprotecció” que pateixen les noies i les dones i per reclamar que s’aturi aquesta barbàrie. Teresa Prados, portaveu del comitè de mares i progenitora d’una víctima de 17 anys, ha relatat el calvari que ha patit i encara ara pateix la menor: “No ha estat fàcil convocar la premsa però és una forma de què ens facin cas, de què ens creguin, de què deixin de maltractar-nos”. El testimoni ha estat colpidor. Els fets van tenir lloc a l’estiu, quan tres menors que formaven part d’un grup més ampli la van obligar a entrar a un lavabo del Màgic BDN, amenaçada amb un ganivet. Allà es va produir l’agressió sexual –uns dels tres s’ho mirava–, fins que ella va poder escapar “com va poder”. El calvari no havia fet més que començar, segons la mare. “El personal de seguretat del Màgic la va ignorar”, ha dit. Al novembre es fan públics els fets. Fins al 22 de desembre, sempre segons Teresa Prados, no s’activen els serveis municipals d’atenció psicològica “però només li ofereixen pastilles per a dormir i a mi em diuen que paralitzi la meva vida i em quedi a casa a fer-li companyia”. El 17 de gener la truquen del servei de psiquiatria i la deriven a Can Ruti. El 14 de febrer interposa la denúncia davant els Mossos d’Esquadra. “Allà es va posar en dubte el seu testimoni, la van maltractar psicològicament i la volien obligar a reconèixer menors que no eren culpables”, ha explicat la mare. La menor encara no pot assistir amb normalitat a l’institut.

Teresa Prados també ha dirigit unes dures paraules a l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro (PSC), després que ahir tots dos mantinguessin una conversa per telèfon: “Em va dir que està a la meva disposició però ni ajuda psicològica, ni ajuda jurídica, només paraules buides”. També s’han sentit ignorades per la direcció del Màgic BDN.

Des del Sindicat d’Estudiants i des de Lliures i Combatives –un altre sindicat estudiantil– s’ha denunciat la situació d’abandonament de les víctimes, s’ha fet una crida a totes le s noies i dones que han patit abusos per tal que busquin acompanyament i s’ha reclamat una assignatura a les escoles d’educació sexual inclusiva. Des del govern de Badalona han confirmat que s’ha reforçat la presència de Policia Local i Mossos a la zona.

Els mateixos convocants d’aquest matí fan una crida per assistir a una manifestació contra la violència sexual que tindrà lloc el 29 d’abril, a dos quarts de dotze, entre la plaça de la Vila i el Màgic BDN. El lema: No esteu soles!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona
societat

Prop de 200 persones, a la III Jornada Gironina de Recerca per Residents

girona
societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot