Societat

Port de Barcelona

La transició energètica transforma el Port de Barcelona en un ‘hub’ d’energia verda

El projecte Nexigen connectarà els primers vaixells a la xarxa elèctrica a principi de 2024, i eliminarà les emissions de CO2 i contribuirà a la descarbonització de l’activitat portuària

En l’actual context d’emergència climàtica, tots els sectors econòmics es veuen obligats a fer canvis en la seva activitat per minimitzar la petjada ecològica. El món marítim no és aliè a aquesta transformació necessària i treballa per eliminar les emissions, tant dels vaixells en els seus viatges com en l’operativa als ports. En el cas del Port de Barcelona, s’han obert diferents fronts amb l’objectiu de descarbonitzar l’activitat, i en aquest cas l’electricitat verda n’és la principal protagonista.

Les grans navilieres ja han començat a desplegar plans d’actuació perquè les seves flotes funcionin amb combustibles 100% respectuosos amb el medi ambient, com l’amoníac o el biometà. Malgrat que encara no s’ha arribat a un consens sobre quin serà el millor combustible des del punt de vista del respecte per l’entorn, de moment, sí que està clar que, un cop arribats a port, la solució implica aturar els motors dels vaixells i fer-los funcionar amb energia elèctrica d’origen renovable mentre estan atracats. Aquest petit gest suposa un gran pas per avançar en la reducció d’emissions.

Energia verda

Actualment, molts dels vaixells de mercaderies i passatge que arriben a Barcelona estan equipats amb sistemes de connexió elèctrica a moll i el Port treballa, des de fa anys, per tenir disponible la infraestructura que permeti subministrar aquesta energia verda. Així neix el projecte Nexigen, que compta amb una inversió de 110 milions d’euros. L’objectiu del Port de Barcelona és desplegar una xarxa de mitjana tensió per tot el recinte portuari i equipar les principals terminals amb sistemes OPS (Onshore Power Supply), les connexions necessàries per subministrar electricitat als vaixells. És així com el Port farà realitat el seu compromís de descarbonització de les seves instal·lacions.

De moment, ja s’han iniciat les obres del primer OPS, una prova pilot a la terminal BEST que, juntament amb un segon OPS a la terminal de ferris, entrarà en funcionament a final d’any. En paral·lel, però, el Port de Barcelona treballa en la construcció de la subestació elèctrica que generarà tota l’energia verda necessària per descarbonitzar l’activitat portuària i que estarà operativa l’any 2025. La xarxa de connexió amb els molls es desplegarà en paral·lel a la construcció de la subestació i inclou importants obres d’enginyeria, com una perforació submarina, que permetrà crear una galeria de serveis per sota del canal principal del port, que connectarà els molls de l’Energia i Adossat.

L’objectiu és executar alhora les diferents peces del projecte per connectar al més aviat possible els vaixells i tenir electrificats l’any 2030 tots els punts d’atracada dels creuers, el moll Prat de contenidors i les terminals de ferris de la dàrsena de Sant Bertran i el moll de Costa, que eliminaran 66.000 tones de CO2 i 1.234 tones de NOx de les emissions de l’activitat portuària i milloraran la qualitat de l’aire a l’entorn del recinte portuari.

Energia de Km 0

Nexigen, però, és molt més que una xarxa elèctrica. És un canvi de paradigma a nivell energètic amb el qual el Port de Barcelona no només aspira a subministrar energia neta sinó que vol produir-ne. La comunitat portuària ja rema en aquesta direcció, amb un degoteig constant de noves instal·lacions fotovoltaiques a les nombroses instal·lacions existents. Una de les últimes que s’han estrenat ha estat la de les casetes del moll de Pescadors, la primera d’una sèrie d’innovadores comunitats energètiques que proveiran d’energia renovable les diferents zones del recinte portuari. Però la transició energètica al Port de Barcelona no s’acaba aquí. Fa temps que s’impulsa l’ús del gas natural liquat (GNL) com a combustible de transició. I també es treballa en projectes d’economia circular, com la planta de producció de biometà que es vol construir per aprofitar els residus orgànics dels vaixells i altres residus agroalimentaris procedents d’activitats que es realitzen dintre del port o en zones properes. per generar energia. Tots aquests projectes formen part de l’estratègia i el compromís de futur del Port de Barcelona, un port de persones que treballen al servei de les persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona