Societat

Societat

Cordó contraproduent

La majoria de veïns consultats sobre la victòria de la ultradreta a Ripoll en les municipals afirmen que el cordó sanitari de l’últim mandat ha tingut l’efecte contrari

Destaquen també l’abstenció i el càstig als altres partits

A Ripoll, no ha funcionat el cordó sanitari de l’últim mandat en el consistori a la ultradreta, que ha guanyat les eleccions amb sis regidors. De fet, la majoria dels veïns amb qui ha parlat aquest diari el valoren com a contraproduent. Tots s’han mostrat oberts a opinar, però s’han volgut mantenir en l’anonimat. Afirmen que la líder d’Aliança Catalana, Sílvia Orriols, única regidora en el ple fins ara del partit que ha fundat –era, però, no adscrita, perquè el 2020 va abandonar el Front Nacional–, ho ha aprofitat per presentar-se com una víctima de la resta de partits i s’ha autoerigit com a única portaveu de les preocupacions reals dels ripollesos. Unes preocupacions, segons es pot resseguir en les actes dels plenaris, que sovint s’han centrat en la qüestió nacional –és una independentista exmilitant d’Estat Català i s’ha significat molt en els actes públics a Ripoll contra la repressió de l’1-O– i en la immigració, sobretot la de religió musulmana.

Molts també creuen que ha de governar, o més ben dit que se l’ha de deixar governar. Hi ha, però, matisos. Els clients d’una fleca del centre afirmaven que, si l’envien a l’oposició, s’accentuarà encara més la seva victimització i s’amplificarà el seu discurs radical. Un dels tertulians ocasionals, però, es manifestava preocupat pels efectes d’un hipotètic govern d’Orriols sobre una nova onada de nouvinguts a Ripoll, d’orígens diferents als dels països de religió musulmana. D’altres consultats en el trajecte entre la plaça Gran i la del Monestir deien que Orriols hauria de governar, perquè així s’evidenciaria que el seu discurs és buit i irreal. “Com s’ho farà per impedir empadronaments de segons qui a Ripoll? Construirà un mur?”, qüestionaven.

Uns altres veïns del sector proper a la biblioteca Lambert Mata atribuïen els bons resultats d’Aliança Catalana a l’alta abstenció i a una mala gestió dels altres grups amb presència en el consistori, ara ja en funcions. No sabien explicar ben bé per què, quan se’ls demanava que ho concretessin. Deien que es tracta de sensacions. Junts és qui ha governat i qui s’enduia la pitjor part. A més, eren molt crítics amb els lideratges de la resta de partits que van concórrer a les eleccions, cosa amb què coincidien altres veïns consultats de camí cap a una carnisseria halal.

Els clients de l’establiment veien amb preocupació l’ascens de la ultradreta a Ripoll, però coincidien a manifestar que només demanen que se’ls deixi en pau. “És només política” és l’expressió que va utilitzar un d’ells, per resumir que no es posaven amb qui havia de governar i que només reclamaven respecte. De fet, alguns recalcaven que no havien pogut votar perquè no tenien la nacionalitat espanyola.

A principi de setmana, i tal com recollia aquest diari, el president de l’associació Annour, Ali Yassine, feia una crida a Aliança Catalana perquè deixi d’atacar la comunitat musulmana, recordant que ells també són ripollesos. Fins i tot, va lamentar que se’ls posi dins del mateix sac dels terroristes dels atemptats del 2017 i va fer una crida a la resta de partits electes perquè contribueixin a preservar la convivència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona