Societat

Badalona obre la porta al món de l’alta gastronomia

El xef Dídac Alcoriza es posa al capdavant del restaurant gastronòmic de l’hotel Marina del port badaloní

Del 8 a l’11 se celebra la novena edició del festival gastronòmic a Barcelona, aquest cop a la plaça de Catalunya

Badalona demana pas en l’alta gastronomia i ho fa amb el xef Dídac Alcoriza al novíssim restaurant Tastavents de l’hotel Marina Badalona, a l’entrada del port esportiu. El Tastavents –que obre només dijous, divendres i dissabtes a la nit– és a la tercera planta d’aquest hotel, la darrera incorporació de la cadena Salles Hotels, amb unes vistes espectaculars al port, al mar i al passeig marítim. Dídac Alcoriza, que ha treballat, entre d’altres, a El Bulli i el Reno i ha format part de l’equip de cuina de l’hotel Arts, va ser sotsxef dels Marriot Hotels i xef executiu a Eurostars Hotels i a l’hotel Casa Fuster, entre d’altres llocs, també és el responsable de la cuina del Tela Marinera (el restaurant que és als baixos del mateix hotel, al qual es pot entrar des del carrer) i de la vermuteria El Fanal, també a l’hotel, a la qual es pot entrar, en aquest cas, pel passeig marítim. Alcoriza té al seu costat el xef de Vilanova i la Geltrú José Mansilla. Tots dos ofereixen una cuina de base mediterrània però sofisticada feta, sobretot, amb productes de temporada i de proximitat (expliquen que moltes de les verdures, i sobretot els tomàquets, els conreen en exclusiva i de forma ecològica en un hort de Cabrera de Mar). La novíssima cuina –a la que comparen amb un Ferrari– té unes vistes espectaculars sobre el port badaloní i Sant Adrià del Besòs. El Tastavents ha obert aquest mes de maig, per tant, parlem d’un restaurant novíssim que obre la porta a l’alta gastronomia a Badalona.

A Barcelona la notícia és que un xef molt reconegut ha obert un nou local. Es tracta de l’establiment del francès assentat a Barcelona Roman Fornell, un local que es diu Azul Rooftop Barceloneta, amb una espectacular vista al mar, en aquest cas, del port de Barcelona.

Amb estrelles

Fornell, que va ser el cuiner més jove a obtenir una estrella Michelin a França, als 24 anys, va obrir a Barcelona el 2005 el Caelis (també 1 estrella) a hotel Ohla Barcelona, que el 2006 va obtenir el premi al restaurant de l’any atorgat per l’Acadèmia Catalana de Gastronomia. A la capital catalana també té el bistrot Cafè Emma, el Cafè Turó, l’Épicerie i Joël’s Oyster Bar i des del 2105 es el director gastronòmic de tots els espais de restauració del mític Hostal de la Gavina de s’Agaró, a la Costa Brava.

Per cert, que d’aquí a dos dies comença la novena edició del festival gastronòmic de Barcelona. A causa de les obres que es fan a la rambla de Santa Mònica aquest any la novena edició del Tast a la Rambla, un dels festivals gastronòmics més populars de la capital catalana, es trasllada a la plaça de Catalunya. L’essència de la fira–que organitza de fa anys l’Associació d’Amics, Veïns i Comerciants de La Rambla i grup GSR, de producció gastronòmica– es manté i no és altra que fer baixar fins al centre de la ciutat els barcelonins dels altres barris i els veïns d’altres localitats més pròximes amb l’esquer de la gastronomia.

Poca broma: hi haurà 30 restaurants dels bons i sis pastisseries que oferiran plats i pastissos que es podran maridar amb vins i caves.

El consum es realitzarà bescanviant tokens (una espècie de moneda pròpia) que es podran obtenir als diferents punts de venda (1 token=1 euro). Cada tapa equival a 5 tokens. Al voltant de l’illa de restaurants i pastisseries que es col·locaran al centre de la plaça, hi haurà altres espais de degustació (cervesa, vins i escumosos, vermuts, etc) així com unes zones amb taules altes perquè el públic pugui menjar còmodament. També hi haurà dos espais de cuina en directe on es farà un programa d’activitats d’accés lliure i gratuït (aforament limitat) en què diversos xefs faran les seves demostracions.

Noms propis

Entre els restaurants que tindran paradeta i oferiran els seus platillos hi ha el Compartir (el segon restaurant a Barcelona dels xefs del tercer millor restaurant del món, el Disfrutar, Oriol Castro, Eduard Xatruch, Mateu Casañas, juntament amb Nil Dulcet), la Casa Xica (darrere dels fogons de la qual hi ha Raquel Blasco i Marc Santamaría), el Telefèric (de la jove xef Aziza el Bachiri), el Tapas 24 (que duu el xef Carles Abellán) i el Gaig Barcelona (de Carles Gaig). Pel que fa a pastissers i pastisseries hi haurà, entre d’altres, les d’Oriol Balaguer i la pastisseria Escribà.

Entre les activitats i la cuina en directe destaquen la demostració que farà Iñaki Aldrey, cap de cuina a Atempo, que té una estrella Michelin, que es dirà Cuina amb puny de camisa, la xerrada Arrossos des de Pals fins al Delta de l’Ebre, que farà el famós xef Carles Gaig, que té un dels millors restaurants de Barcelona al passatge de la Concepció, i la xerrada i demostració Cuina mediterrània Km.0, que farà Carlota Claver, xef i propietària al restaurant La Gormanda, del carrer Aribau. Els festivals gastronòmics són una constant per tal de posar a l’abast l’alta cuina i la cuina tradicional i de proximitat que, altrament, és més difícil que arribi al gran públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC