Societat

Ripoll

Prevenir l’abús sexual infantil

Una associació ripollesa impulsada per una víctima d’aquest tipus de violència i les seves germanes crea material per conscienciar sobre aquesta xacra

Alerten que es produeix en entorns considerats segurs i volen ajudar a prevenir-ho

Superar el trauma mirant endavant. Això va fer l’Àlex, un ripollès que de petit va ser víctima d’abusos sexuals en un entorn de confiança i que, ja d’adult, va demanar a les seves germanes Mònica i Rosabel Jiménez el DNI per crear l’associació Reach, amb dues germanes més i un amic seu. Va creure i creu que generar informació i conscienciar sobre aquest problema és la millor contribució que pot fer per evitar que altres nens i nenes hagin de viure el que va viure ell. Reach no és una associació assistencial, sinó que aplega un grup de voluntàries que fan exposicions, xerrades i material divers perquè els pares i les mares, els professionals de la docència i els responsables d’altres serveis destinats als menors –colònies, esplais...– estiguin vigilants, perquè la problemàtica afecta molts infants i es dona en la majoria dels casos en entorns considerats segurs.

Les xifres que les germanes de l’Àlex han fet públiques durant la presentació del nou material de l’entitat parlen per si mateixes. Un de cada cinc nens i nenes de Catalunya ha estat víctima –o ho està sent– d’una situació de violència sexual abans d’arribar a la majoria d’edat i un 60% no diuen res fins que són adults, que és quan un 90% es decideixen a fer el pas. A més, i segons les mateixes dades, entre un 80% i un 85% dels abusos es produeixen en entorns de confiança. Per això, insisteixen en la necessitat que els que tenen menors a càrrec estiguin informats i sensibilitzats en aquest sentit.

A banda del projecte Tabú, una exposició amb il·lustracions d’Emma Morales, ara han presentat un conte reversible i un atles. Els contes En Biel i la seva cuirassa i L’Anna i la bombolla protectora, ambientats a Ripoll, són una eina per treballar les emocions, el consentiment, l’empoderament... I l’atles Planetari de les emocions inclou un quadern d’activitats, il·lustrat per Morales, i una guia didàctica d’Alícia Moreno, totes dues professionals de l’àmbit de la infància. A més, hi ha una guia de lectura. Va tancar l’acte de presentació d’aquest material Carlota Camps, psicòloga col·laboradora de l’entitat, que es va definir com una supervivent de l’abús sexual infantil i va dir que veure que ningú del seu entorn va fer res, per desconeixement, és el que li va doldre més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla