Societat

La síndica investiga els presumptes abusos sexuals als jesuïtes de Casp

La Síndica de Greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, ha obert una actuació d’ofici arran de les denúncies de diferents exalumnes del centre educatiu Jesuïtes Casp, que “descriuen conductes inapropiades i presumptes abusos sexuals de membres de la congregació” que van exercir com a docents entre els anys 70 i 2000.

En un comunicat, la síndica constata que un dels jesuïtes va ser apartat de les seves funcions el 2005 arran de la denúncia que va fer una família. També que altres famílies van alertar de conductes inadequades del professor en qüestió sense que el centre educatiu “hi intervingués” i que s’han recollit altres denúncies a altres docents del centres. Per això, Salinas explica que ha demanat informació al Consorci d’Educació de Barcelona i a la congregació dels Jesuïtes per “conèixer les actuacions que s’estan duent a terme per esclarir els fets, escoltar els afectats i sabes si hi ha altres casos”. Considera que “interessa” conèixer el resultat de les actuacions i, si es constaten els fets, la síndica demana “ si està previst dissenyar accions i polítiques per reparar el mal fet” a les víctimes i evitar que es tornin a repetir nous abusos.

Salinas també s’ha posat a disposició de l’Associació Antics Alumnes Casp i amb el grup d’exalumnes que s’han mobilitzat al llarg de les darreres setmanes per denunciar els fets.

La síndica es mostra “preocupada” perquè no totes les situacions d’abusos “han sortit a la llum ni s’han abordat de manera adequada des de les institucions” i recorda que la institució l’any 2019 ja va posar en marxa una comissió de reparació i prevenció d’abusos sexuals en l’entorn de l’Església catòlica en l’àmbit educatiu. Ara, amb l’actuació d’ofici oberta arran d’aquest nou cas, la institució del Síndic de Greuges “valora la possibilitat de reactivar-la, tot treballant en col·laboració amb el Defensor del Poble”.

De fet, recorda que el març del 2022, el Congrés dels Diputats va aprovar la creació d’una comissió assessora encarregada d’estudiar i elaborar un informe sobre els abusos sexuals a l’Església i en va encarregar el lideratge al Defensor del Poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós