Societat

Preservar la llengua

L’historiador Jordi Oliva i Lluís Duran, biògraf de Carrasco i Formiguera, volen reeditar ‘L’intent franquista de genocidi cultural contra Catalunya’, de Benet

“En faríem una edició revisada per afegir-hi el que ha passat els darrers anys”, diu Jordi Oliva

Josep Benet el 1959 i amb Ramon Bastardes va participar en la creació de la revista Serra d’Or, sorgida a Montserrat i que va convertir-se en una plataforma per als intel·lectuals catalans de la segona meitat del segle XX que van combatre el franquisme i van apostar per la recuperació de la llengua i la cultura catalanes. El polític i activista també va escriure diversos llibres: Maragall i la Setmana Tràgica (1964), Exili i mort del president Companys (1990) Combat per una Catalunya autònoma (1980) etc. Entre aquests un que avui té més vigència que mai: L’intent franquista de genocidi cultural contra Catalunya (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1995).

L’intent d’aniquilar la llengua“és una constant històrica des del segle XVIII, des de la guerra de Successió”, manté l’historiador i deixeble de Josep Benet, Jordi Oliva, que recorda la duresa de l’etapa franquista quan “va ser evident que es va voler reduir el català a l’àmbit només familiar”. Ara que a les illes i al País Valencià Vox i el PP han iniciat una nova ofensiva en contra de la llengua catalana, que l’aniquilació de la identitat catalana fa guanyar vots a tot l’Estat i que s’és a prop de retornar a l’abisme, a la censura i el feixisme, Jordi Oliva i Lluís Duran, l’historiador que és expert i biògraf de Lluís Carrasco i Formiguera i membre de la junta d’Òmnium Cultural, estan pensant en la possibilitat de reeditar aquesta obra de Benet. “Hem posat damunt la taula la reedició i la reivindicació del llibre L’intent franquista de genocidi cultural contra Catalunya. Voldríem respectar el text nuclear de Josep Benet, però seria una edició revisada, en la qual voldríem afegir un epíleg d’actualització que permetés seguir la trajectòria a partir del moment en què Benet ho va deixar. Volem constatar que aquest intent de genocidi, aquest intent de desaparició, aquest odi permanent pel català i la cultura catalana, amb aquesta voluntat obsessiva per fer-la desaparèixer del mapa, ha continuat tant en períodes més tranquils com en períodes extremament agressius com els que s’albiren en aquests moment”, explica Oliva, que constata que “al final de tot només hi ha un únic objectiu: fer desaparèixer la cultura i la llengua catalanes per fer desaparèixer la nació”. “Evidentment, en el moment que caigui la nació aleshores desapareix qualsevol horitzó d’Estat”, diu.

El 2009 Memorial Democràtic ja va tirar endavant una edició revisada d’aquest llibre de Josep Benet i ara Oliva i Duran en voldríem fer una revisió augmentada. A partir del setembre s’hi bolcaran per poder fer aquest projecte, avui imprescindible, una realitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins