Societat

Gairebé 90 queixes per discriminació lingüística a les universitats

Són menys de les 333 del primer any que va recollir la campanya ‘La universitat, en català!’

Els responsables ho consideren “positiu” perquè vol dir que els centres han creat els seus procediments oficials per resoldre les vulneracions

La campanya La universitat, en català! impulsada per Plataforma per la Llengua, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) i el Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA) que van posar en marxa el 2021 ha recollit enguany 88 queixes per discriminació lingüística, 41de les quals han estat perquè una assignatura que s’havia d’impartir en català finalment es va impartir en un altre idioma (el 46,6 % del total), 29 per la manca d’oferta d’assignatures en català (32,9 %) i 18 per la vulneració d’altres drets lingüístics (20,5 % del total).

Aquesta és una xifra bastant més baixa que les 333 que va rebre el primer curs que es va posa en funcionament (2021-2022) ii la plataforma justifica el descens en un comunicat perquè “molts alumnes es queixen a les seves universitats directament i, per tant, no deixen constància de les queixes al portal de la campanya”. L’entitat considera que això “és positiu” perquè vol dir que les universitats han creat els procediments oficials necessaris per tractar les vulneracions lingüístiques i “resoldre-les internament”, i que els han comunicat de manera adequada per aconseguir que funcionin sols.

L’entitat assegura haver aconseguit que la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) retorni els diners a una estudiant de Suïssa que volia fer un postgrau en català per practicar la llengua, perquè li van dir que ho farien tot en castellà per la presència “d’estudiants internacionals”.

En gairebé totes les universitats del territori incloses en la campanya hi ha hagut queixes per motius lingüístics, però el nombre de queixes ha variat molt segons la universitat. N’han recollit 17 a la UAB, 3 queixes de la Universitat de Girona, passant per les 4 de la Universitat Jaume I de Castelló. Asseguren que aquesta diferència entre el nombre de queixes no és representativa de la situació lingüística de cada universitat, sinó que s’explica “per la dimensió de la institució, per la diferent sensibilització dels estudiants i pel grau de coneixement de la campanya”. Per això mateix, mentre que a Catalunya es recullen fins a 72 denúncies, al País Valencià només se’n recullen 11, i a les Illes Balears, 5, afirmen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona