Societat

ibarcelona

La moda d’‘Elle’ retratada per Miralda a París, a La Virreina

Fins al proper 1 d’octubre es pot veure a La Virreina Centre de la Imatge, a la Rambla, l’exposició Miralda i Elle, on s’exposen algunes de les fotografies que va fer Antoni Miralda (Terrassa, 1942) a París entre el 1964 i el 1971 per a la revista de moda Elle. La majoria de fotos les va fer al carrer i en comptes de fer posar les models davant de monuments i llocs exclusius, les va fotografiar en espais fins aleshores “poc fotogènics”, com ara vies de circulació, mercats sense pedigrí i zones de la perifèria industrial, i va trencar així amb les fotografies de moda d’estudi més habituals que es feien en aquella època, sobretot quan es parlava d’alta costura. Entre les models que més va fotografiar Miralda hi ha la icònica Twiggy, la que es pot considerar la primera top model internacional de la història, però també dones com Mickey Belverger, Ulla Danielsen, Nicole de Lamargé, Marianne Faithfull, Astrid Heeren, Birgit Larsen, Marie-Hélène Sauer o Rita Scherrer.

L’exposició recull, entre altres, 22 contactes originals d’època en blanc i negre del 1966 al 1968; un collage intervingut per Miralda amb contactes originals d’època de fotografies seleccionades per a la revista, una trentena de fotografies d’època de diversos formats del 1964 al 1967, vuit reproduccions actuals, una de les quals en caixa de llum, i un cartell original de la revista Elle del 1965.

Tot i que és molt important en la seva carrera, la fotografia sobre moda ocupa un lloc desconegut en la trajectòria de l’artista multidisciplinari Antoni Miralda. Les seves produccions fotogràfiques es van mantenir gairebé inèdites fins al 2022, quan Ignasi Duarte va comissariar l’exposició Do not cross: fotografies inèdites dels anys 70 i 80 a la Galería Moisés Pérez de Madrid. Les seves obres, doncs, s’han mantingut pràcticament inèdites fins fa ben poc, i l’artista les va fer en paral·lel a les seves performances i les seves peces objectuals. Al mateix temps que l’exposició, comissariada per Valentín Roma, s’ha fet un catàleg a càrrec d’Ediciones La Bahía i RM.

A l’entorn d’aquesta mostra, dimarts es va fer el col·loqui Moda sense flash, per aprofundir en aquells aspectes crítics i historiogràfics al voltant de la moda. Hi van participar el mateix artista, Antoni Miralda; Peter Knapp, fotògraf de moda i director de fotografia de la revista Elle del 1959 al 1966; Sílvia Rosés, doctora en història de l’art amb una tesi que investiga la història de l’alta costura a Espanya; Josep Casamartina, director i vicepresident de la Fundació Antoni de Montpalau, que posseeix una de les majors col·leccions de vestits de l’Estat; la periodista especialitzada en moda Joana Bonet, i Laura Casal, doctora en història de l’art i especialista d’història de la moda i coordinadora d’exposicions a La Virreina Centre de la Imatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TRADICIONS

El bestiar porcí, a l’Agenda del Pagès 2024

girona
vimbodí i poblet

Talen 45 ha de pins al bosc de Poblet per la sequera

vimbodí i poblet
Societat

Un robot que sigui com jo

BARCELONA
benestar

El 20% de discapacitats canvien de domicili per la falta d’accessibilitat

barcelona
Educació

Una excursió que no deixa indiferent

Barcelona
Badies de Roses i Pals

Estat d’alerta per l’escassetat de sèpia

L’Estartit
samt feliu de guíxols

L’antic hospital de Sant Feliu enfila les actuacions per ser un gran centre cultural

sant feliu de guíxol
Barcelona

Una app de cites per a discapacitats intel·lectuals

Barcelona
EL TEMPS
Servei Meteorològic de Catalunya

Ambient encara més fred

barcelona