Societat

comunicació

El cineasta Edmon Roch i el cuiner Jaume Subirós, distingits amb les Mosques de Sant Narcís

El Col·legi de Periodistes també reconeix la trajectòria de la revista cassanenca ’Llumiguia’ i el seu director, Joan Carles Codolà

El Col·legi de Periodistes de Girona distingirà el cineasta Edmon Roch i l’ànima del Motel Empordà, Jaume Subirós, amb la Mosca de Sant Narcís, segons recull l’ACN. Durant les Mosques de la Informació d’enguany, que es lliuraran el 26 d’octubre a l’Auditori Josep Irla, també es reconeixerà la trajectòria de la revista cassanenca ‘Llumiguia’ i del seu director, Joan Carles Codolà. Pel que fa als guardons, dissenyats per l’artista Xavier Roqueta, juguen amb la idea de la columna per reivindicar el periodisme com un dels puntals de la democràcia.

La Mosca de Sant Narcís girarà aquest 2023 al voltant del cinema i la gastronomia. El Col·legi de Periodistes ha decidit atorgar el guardó al cineasta gironí Edmon Roch i a l’alma mater del Motel Empordà de Figueres, Jaume Subirós.

“Guanyador de cinc premis Goya i set Gaudí, les seves pel·lícules s’han estrenat arreu del món i han estat escollides en seccions oficials de festivals com Canes, Venècia, Berlin, Sant Sebastià o Sitges”, destaca el col·legi. Als seus 53 anys, Roch acumula una trajectòria professional “amplíssima i destacadíssima” dins el setè art, i ha escollit Girona com a escenari de pel·lícules com ‘El perfum’, ‘Les maletes de Tulse Luper. Part 3’ i ‘Las leyes de la frontera’.

A més, Roch també és productor de la saga de dibuixos animats Tadeu Jones, autor de diversos guions i ha escrit un llibre titulat ‘Pel·lícules clau del cinema bèl·lic’. Ara, està a punt d’estrenar la pel·lícula ‘Saben aquell’ de David Trueba (sobre la vida de l’humorista Eugenio) i produeix el llargmetratge d’animació ‘Papallones negres’ de David Baute.

L’altra mosca de Sant Narcís serà pel cuiner del Motel Empordà, Jaume Subirós. Nascut a Santa Llogaia d’Àlguema el 1949, va començar a treballar a l’establiment de grum el 1961. D’allà va fer el salt a diferents hotels i restaurants de Barcelona, Roses, Suïssa, Alemanya i França.

A partir del 1974, quan es va casar amb Anna Maria Mercader (filla de l’aleshores propietari del Motel) Subirós alternava els estius dirigint l’Almadrava de Roses i els hiverns, a l’Hotel Empordà. Cinc anys després, quan va morir el seu sogre, va convertir-se en l’ànima del Motel amb una carta considerada el bressol de la cuina catalana contemporània (i que és referent per a crítics i restauradors internacionals).

‘Llumiguia’ de Cassà de la Selva

D’altra banda, la Mosca del Col·legi, que reconeix trajectòries professionals, homenatjarà aquest 2023 la revista ‘Llumiguia’ de Cassà de la Selva i el seu director, Joan Carles Codolà. La revista va néixer el 1944 i, al llarg d’aquests gairebé 80 anys, s’ha convertit en referent de la comunicació local. Tot i que entre el juny del 1968 i el maig del 1970 va deixar de publicar-se, va reaparèixer amb el número 241 i Joan Codolà al capdavant.

El 1994, el seu fill Joan Carles, en va agafar les regnes. Actualment, cada mes surten al carrer 800 exemplars d’unes 90 pàgines. La publicació recull la vida social, política, cultural i quotidiana de Cassà de la Selva. Joan Carles Codolà, que té ara 67 anys, ha estat redactor a ’El Punt Diari’, el ’Nou Diari’ i a l’Avui’. També ha treballat a l’Ajuntament de Banyoles, a la delegació de Girona de Catalunya Ràdio i al Consell Comarcal de la Selva. És el president d’Editora Cassanenca, sota el segell de la qual es publica ‘Llumiguia’.

Mosques Grossa i Borda

Com ja és habitual, la incògnita de qui ha guanyat els premis de les Mosques Borda i Grossa no es desvetllarà fins el 26 d’octubre. Els guardons, que escullen els periodistes, s’atorguen a aquells professionals o col·lectius que més els han facilitat la feina i, per contra, a aquells que més els han posat pals a les rodes.

En espera de veure a qui recauen, de moment sí que se n’han desvetllat els finalistes. D’aquesta manera, enguany opten a rebre la Mosca Grossa els responsables de festivals com l’(a)phònica o el Càntut, Alda Rodríguez i Alter Sinergies; el cap de premsa de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, Jaume Figueras; el de l’Uni Girona, Martí Pueyo, i la del Consell Comarcal de la Selva, Montse Codina.

Per contra, com a candidats a rebre la Mosca Borda hi ha l’equip de comunicació del Cap Roig Festival i el White Summer, Clipper’s Live; el departament de premsa del TSJC; l’exalcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí, i el cap de premsa de Guanyem Girona i actual Coordinador de Comunicació de l’Ajuntament, Martí Nadal.

El pilar de la democràcia

Aquest any, el guardó que s’entregarà és obra de l’artista gironí Xavier Roqueta. El premi, que combina metall i resina sintètica, juga amb la idea d’una columna per reivindicar el periodisme com un dels pilars de la democràcia. Segons l’artista, “controla el poder, el critica i, si cal, el denuncia”.

A partir d’aquesta convicció, Roqueta ha creat una escultura que és una “una metàfora dels diferents grups mediàtics que constitueixen l’anomenat quart poder”. I que conformen un oceà on es barregen “informació i manipulació” i on cada persona “ha de saber destriar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins