Societat

política

Cinc anys amb el CGPJ bloquejat

Bolaños acusa el PP de “desprestigiar el poder judicial” i li reclama un pacte per renovar-lo

Avui fa cinc anys, tot un mandat complet, que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) està en funcions per la falta d’acord entre el PP i el PSOE. Està immers en una crisi institucional sense precedents, però tot i que el nou ministre de Justícia, Félix Bolaños, ha reclamat avui al PP que aixequi el bloqueig a la seva renovació, no hi ha cap canvi que faci pensar que, passat un lustre, la solució serà immediata. La setmana passada, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va denunciar que el PP té “segrestat” aquest òrgan i va anunciar que té previst reunir-se amb el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, per posar-hi remei. Els populars –que temen perdre la majoria conservadora– han deixat clar, però, que qualsevol acord ha d’incloure una reforma de la llei perquè siguin els jutges, i no el Parlament, els que escullin els seus representants, canvi que els socialistes no aproven.

Avui, Bolaños ha assegurat que el comportament del PP és “molt greu” perquè “desprestigia el poder judicial i danya la justícia”, informa Efe.“Que ho facin pel bé d’Espanya”, perquè “aquesta sí que és una preocupació de la Comissió Europea”, ha dit en al·lusions a les reiterades demandes de Brussel·les d’acabar amb aquesta anomalia democràtica. Entre d’altres funcions, el CGPJ nomena magistrats i jutges, inclosos els del Tribunal Suprem i altres òrgans judicials superiors. També organitza la carrera judicial, amb aspectes com el repartiment dels jutges pel territori o la seva formació i ascens. Amb els anys, els tribunals han anat acumulant vacants i les sentències van amb retard, especialment en òrgans com el Suprem. I és que el Consell General del Poder Judicial té actualment només 16 dels seus 20 vocals, un president interí –el tercer en un any– i no pot fer cap nomenament. Malgrat tot i precisament per la majoria de vocals conservadors, no ha dubtat en posicionar-se contra la llei d’amnistia sense que ni hagi començat la tramitació de la proposició de llei.

Aquest dissabte, l’actual president del consell, Vicente Guilarte, va plantejar la possibilitat de retallar les competències d’aquest òrgan per tal que no pugui fer nomenaments discrecionals d’alts càrrecs judicials. Creu que aquesta reforma facilitaria l’entesa i permetria, per fi, la seva renovació. Associacions de jutges progressistes com Jutges i Jutgesses per la Democràcia i la Unió Progressista de Fiscals fa temps que demanen la dimissió del president i tots els vocals del CGPJ per forçar-ne el relleu. En un comunicat enviat avui, demanen fer aquest pas per “facilitar” la “immediata renovació” de l’òrgan perquè “aquesta anomalia institucional suposa un evident perjudici per la societat i l’organització judicial”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Un altaveu dissenyat per resistir les aventures de tot l’estiu

Barcelona

Signat el conveni amb Enric Ruiz per construir el Centre Cultural d’Arquitectura

figueres
Societat

Lleida aprova la renovació urgent del contracte de jardineria

Lleida
Ciències

Mor el psiquiatre i jesuïta Jordi Font i Rodon, reconegut amb la Creu de Sant Jordi (2003)

Salellas defensa la proposta urbanística pel nou Campus de Salut

GIRONA
medi ambient

Més de 600.000 afectats a la Xina pel tifó Gaemi, que va deixar 5 morts a Taiwan

barcelona
Energia

Declaració d’Impacte Ambiental a tres parcs eòlics a l’Ebre

Batea
judicial

Amnistiat Adrián Sas, l’activista condemnat per agredir dos mossos en l’aniversari de l’1-O

barcelona
societat

Un centenar de persones assisteixen a l'acte de record de la Carla

girona