Societat

societat

Els desallotjats del bloc de Figueres porten a l’Ajuntament als tribunals ”per actuar sense ordre judicial”

Els col·lectius denuncien que setze persones, que no havien rebut cap notificació prèvia, han acabat “vivint al carrer” i fan una crida al suport ciutadà per recaptar roba d’abric

Els desallotjats el passat 9 de novembre del bloc del carrer Ponent de Figueres, propietat de la Sareb, han portat l’Ajuntament als tribunals per actuar “sense ordre judicial”. Segons informa La Xarxa de Suport Mutu de l’Alt Empordà, un dies després del desallotjament per part de la Guàrdia Urbana, el grup de setze persones que van acabar “vivint al carrer” van sol·licitar assessorament legal a l’advocat Benet Salellas. El lletrat va demanar l’expedient d’actuació i, després de revisar-lo, ha interposat un recurs contenciós administratiu als jutjats de Girona perquè considera que s’han vulnerat drets fonamentals.

Segons exposen a un comunicat, “aquest recurs es basa en la manca de protecció als drets fonamentals de les persones afectades, ja que l’article 18.2 CE garanteix el dret a la inviolabilitat de l’habitatge. Les persones que vivien a l’edifici no havien rebut cap notificació prèvia, i l’actuació es va fer sense una ordre judicial que l’emparés”. En paral·lel, a nivell administratiu també han presentat una queixa a la Síndica de Greuges i a l’Ajuntament de Figueres, amb disset entitats donant-li suport. Actualment ja són més de 30 entitats les que han signat el comunicat de denúncia que es va fer arribar el dia 16 de novembre.

A més, el 30 de novembre bona part dels afectats van presentar a una queixa al consistori figuerenc per denunciar la manca d’atenció per part dels Serveis Socials, concretant que la llei “explicita que qualsevol persona té dret a ser atesa pels serveis socials, independentment de la seva situació administrativa i del seu padró municipal”.

“Amb aquestes actuacions legals i administratives, les persones afectades i els col·lectius volen que la situació que estan vivint no s’oblidi, que les actuacions irregulars de l’Ajuntament no quedin impunes i que es trobin solucions per a millorar les seves condicions actuals”, remarquen.

Crida a la col·laboració ciutadana

Per altra banda, La Xarxa remarca que, des de fa quatre setmanes, els setze desallotjats “estan dormint al carrer i en situacions d’extrema vulnerabilitat”. “Els col·lectius els estan proporcionant dos àpats calents diaris, roba i material per dormir el màxim de calents possible”, afegeixen.

Per aquest motiu, fan una crida al suport ciutadà a través de donacions de roba d’abric per fer front a les baixes temperatures (jaquetes, mitjons, pantalons, dessuadores, sabates, sacs de dormir...) així com aportacions econòmiques per fer front a les despeses judicials, el menjar i la cobertura de les necessitats bàsiques dels desallotjats. Tota la informació per fer aportacions es troba a les xarxes socials de La Xarxa .

Tant col·lectius com individualitats s’han volgut adherir a la causa. Les entiats que donen suport són: La Xarxa Suport Mutu Alt Empordà, Ànima Mater Associació, La Figa, Children of Africa, Amunt i Crits, La Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i el Maresme, Associació Eccit, Girona Acull, Coordinadora Obrim Fronteres, Social Project, Espai Antiracista Girona -Salt, ONG amb les teves mans, Col·lectiu Hourria, Taberna Libraria, Centre Excursionista Empordanès, IAEDEN, Assocació de veïns Juncària Parc Bosc, Dniger.cat, Associació Trans* Girona, SOS Racisme Catalunya, Emergència Frontera Sur BCN, Pastoral Gitana de Catalunya, Grup Interreligiós de l’Empordà, Cofradia Suficristiana de Figueres, Salut Empordà Cooperació, CUP de Figueres, Podem - Alt Empordà i ALQWA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Un altaveu dissenyat per resistir les aventures de tot l’estiu

Barcelona

Signat el conveni amb Enric Ruiz per construir el Centre Cultural d’Arquitectura

figueres
Societat

Lleida aprova la renovació urgent del contracte de jardineria

Lleida
Ciències

Mor el psiquiatre i jesuïta Jordi Font i Rodon, reconegut amb la Creu de Sant Jordi (2003)

Salellas defensa la proposta urbanística pel nou Campus de Salut

GIRONA
medi ambient

Més de 600.000 afectats a la Xina pel tifó Gaemi, que va deixar 5 morts a Taiwan

barcelona
Energia

Declaració d’Impacte Ambiental a tres parcs eòlics a l’Ebre

Batea
judicial

Amnistiat Adrián Sas, l’activista condemnat per agredir dos mossos en l’aniversari de l’1-O

barcelona
societat

Un centenar de persones assisteixen a l'acte de record de la Carla

girona