Societat

RELIGIÓ

Mor el bisbe emèrit de Girona Carles Soler

El bisbe emèrit de Girona, Carles Soler i Perdigó, ha mort la matinada passada als 91 anys d’edat. Havia nascut a Barcelona el 12 de setembre de 1932 i havia fet els estudis de Perit Mercantil. Després va estudiar Humanitats i Filosofia al Seminari de Barcelona. Es va llicenciar en Teologia (1961) i en Dret Canònic (1972) per la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma. Va ser ordenat prevere a la Capella del Col·legi Espanyol de Roma el 19 de març de 1960. Va assumir el càrrec de bisbe de Girona el 2001, en substitució de Jaume Camprodon. Va exercir-los fins al 2008, quan va complir 75 anys i va presentar la seva renúncia d’acord amb el dret canònic.

Lluís Suñer, administrador diocesà, assegura en una carta difosa pel Bisbat de Girona que Soler va estar set anys de “servei generós i desinteressat” com a bisbe de Girona. “Set anys de preocupació pels preveres, religiosos i laics que formàvem l’Església del nostre bisbat. Set anys de visites a parròquies, comunitats religioses, delegacions, santuaris i ermites que testifiquen les arrels cristianes de la nostra geografia”, continua Suñer en la seva missiva. L’administrador diocesà assegura que el bisbe Soler es va “esforçar per dotar” el bisbat de Girona de les “infraestructures espirituals, pastorals i materials” necessàries aquells anys. També recorda que, en plegar, es va quedar a viure amb altres mossens a la residència sacerdotal de Banyoles i que es va posar “al servei” de les parròquies del Pla de l’Estany i del bisbe successor, Francesc Pardo.

Suñer assegura que el bisbe Soler va ser “un pare espiritual” en diferents etapes de la “nostra vida”. “Va ser un home de consell que ajudava a afrontar els problemes de cada dia amb serenor, paciència i amb una gran esperança”. Com a exemple, cita les paraules d’una homilia que va pronunciar que va pronunciar a Santa Maria dels Turers de Banyoles amb motiu dels 25 anys de la seva ordenació episcopal, el 22 de setembre de 2016: “«Vull expressar el meu agraïment als capellans, als meus capellans. Vaig entendre, en ser cridat al ministeri episcopal, que el meu primer deure era estimar els meus capellans... El bisbe ha de ser pare i germà gran dels seus primers i íntims col·laboradors, els preveres. Ha estat per a mi una gràcia i un goig estimar-los... Dues paraules més encara: perdó per allò en què hagi pogut ofendre. Gràcies per la comprensió i estimació que m’heu ofert. Pregueu perquè em mantingui fidel fins que m’arribi el “vine amb mi” que em porti al goig etern amb el meu Senyor Jesucrist”.

La missa exequial per la mort de Carles Soler es farà dimarts que ve, a les 11 del matí, a la Catedral de Girona. La capella ardent s’instal·larà també a la catedral i estarà oberta de les 9 a 2/4 d’11 del matí. Soler conclou la missiva fent una crida a pregar pel “bisbe Carles” en totes les misses d’aquest cap de setmana.

La diòcesi de Girona continua sense bisbe després de la mort de Francesc Pardo, substitut de Carles Soler, el 31 de març del 2022, uns mesos després d’haver presentat la seva renúncia al Vaticà. L’octubre passat el papa Francesc va presentar formalment el candidat a nou bisbe de la diòcesi, però no n’han transcendit el nom. Queda pendent que la persona accepti el càrrec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
tecnologia

Un altaveu dissenyat per resistir les aventures de tot l’estiu

Barcelona

Signat el conveni amb Enric Ruiz per construir el Centre Cultural d’Arquitectura

figueres
Societat

Lleida aprova la renovació urgent del contracte de jardineria

Lleida
Ciències

Mor el psiquiatre i jesuïta Jordi Font i Rodon, reconegut amb la Creu de Sant Jordi (2003)

Salellas defensa la proposta urbanística pel nou Campus de Salut

GIRONA
medi ambient

Més de 600.000 afectats a la Xina pel tifó Gaemi, que va deixar 5 morts a Taiwan

barcelona
Energia

Declaració d’Impacte Ambiental a tres parcs eòlics a l’Ebre

Batea
judicial

Amnistiat Adrián Sas, l’activista condemnat per agredir dos mossos en l’aniversari de l’1-O

barcelona
societat

Un centenar de persones assisteixen a l'acte de record de la Carla

girona